Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šok pre amerického prezidenta: Obamu označil za sukinho syna, teraz sa kajá!

Barack Obama Zobraziť galériu (2)
Barack Obama (Zdroj: SITA)

VIENTIANE - Americký prezident Barack Obama zrušil na dnes naplánované stretnutie s filipínskym prezidentom Rodrigom Dutertem v Laose. Informovala o tom agentúra DPA.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť Ned Price uviedol, že namiesto Duterteho sa Obama, ktorý je v Laose na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), stretne na dvojstranných rokovaniach s juhokórejskou prezidentkou Pak Kun-hje. 

Obama už predtým avizoval, že stretnutie s filipínskym prezidentom pravdepodobne zruší. Urobil tak po tom, ako ho Duterte nevyberaným spôsobom varoval, aby sa ho nevypytoval na protizákonné, mimosúdne zabíjanie osôb podozrivých z užívania alebo predávania drog na Filipínach, ku ktorému dochádza od jeho nástupu k moci v júni tohto roka. 

Duterte sa ospravedlnil Obamovi

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyslovil dnes poľutovanie nad skutočnosťou, že amerického prezidenta Baracka Obamu označil za "sukinho syna". Informovala o tom agentúra AP. Duterte vo svojom dnešnom vyhlásení uviedol, že jeho "neprimerané odpovede" na otázky istého novinára "vyvolali obavy a znepokojenie", pričom ho mrzí, že vyzneli ako osobný útok na amerického prezidenta.

Rodrigo Duterte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Duterte sa na Obamovu adresu vyjadril v pondelok pred odletom do Laosu, kde sa obaja lídri mali dnes stretnúť na dvojstranných rokovaniach v rámci summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN). Obama však ich plánované stretnutie v reakcii na Duterteho výroky zrušil.

Viac o téme: Barack ObamaRodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu