Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Našli smrť v horiacom pekle: Požiar vo väznici si vyžiadal najmenej 23 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

ADDIS ABEBA - Najmenej 23 väzňov zahynulo v dôsledku požiaru, ktorý vypukol v sobotu v nápravnom zariadení Kilinto na predmestí etiópskej metropoly Addis Abeba. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Podľa spravodajského portálu Fana 21 odsúdených udupali po vypuknutí požiaru spoluväzni alebo sa zadusili splodinami horenia. Ďalší dvaja väzni údajne zahynuli pri pokuse o útek. Miestni aktivisti a médiá informovali, že vo väzení zahynulo približne 20 ľudí.

Vo vyhlásení etiópskej vlády sa uvádza, že požiar v Kilinte, kde je uväznených aj viacero predstaviteľov opozície, si vyžiadal len jednu obeť. V ostatných mesiacoch sa v Etiópii konalo viacero protivládnych protestov. Podľa odhadov ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) príslušníci bezpečnostných síl pri nich zabili viac ako 400 demonštrantov. 

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyzvala v nedeľu na nezávislé vyšetrenie údajných neprimeraných zásahov etiópskych bezpečnostných síl proti demonštrantom, pričom situáciu v tejto východoafrickej krajine označila za "nesmierne vážnu". 

Viac o téme: VäzenieEtiópia požiar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu