Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Merkelová prežila šok: Jej strana sa vo voľbách prepadla až na tretie miesto

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

SCHWERIN - Víťazom dnešných volieb v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko sa podľa očakávania stali napriek stratám sociálni demokrati (SPD). Ich koaličný partner, Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, sa prepadla až za pravicovo-populistickú Alternatívu pre Nemecko (AfD), informovali verejnoprávne televízie ARD a ZDF.

AfD, ktorá vznikla iba pred troma rokmi, sa tak po dnešku dostala už do parlamentu deviatej nemeckej spolkovej krajiny. Podľa prognóz získala SPD 30,2-30,3 percenta hlasov. Je to síce menej ako v roku 2011 (35,6 percenta), zároveň však viac ako predpovedali všetky prieskumy. CDU dalo svoj hlas 19,3-19,8 percenta voličov (2011: 23 percent). Doterajšia koalícia SPD a CDU však bude môcť pokračovať, keďže v 71-miestnom krajinskom sneme (Landtag) obsadí 40 kresiel (25+15).

Povolebnou alternatívou môže byť aj koalícia SPD, zelených a strany Ľavica. AfD nechce za koaličného partnera nijaká zo spomínaných strán. Výsledok CDU je každopádne ranou pre Merkelovú, ktorá má v Meklenbursku-Predpomoransku svoj volebný obvod. AfD dostala hneď v prvých voľbách 21,1-21,4 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo 17 mandátov.

Strana Ľavica získala okolo 12,5 percenta hlasov (18,4) a desať mandátov, zelení majú zatiaľ okolo päť percent (8,6), čo je hranica pre vstup do parlamentu. V krajinskom parlamente nebudú krajne pravicová Národnodemokratická strana Nemecka (NPD) ani Slobodná demokratická strana (FDP). Účasť voličov dosiahla okolo 60,5 percenta a bola o výrazne vyššia ako v roku 2011 (51,5).

Podľa predsedníčky AfD Frauke Petryovej je za úspechom jej strany to, že občania Meklenburska-Predpomoranska už neveria tradičným stranám, že sú schopné robiť politiku pre občanov. Svoju úlohu zohrala aj Merkelovej "katastrofálna utečenecká politika", povedala Petryová pre ZDF. Nemecký politológ Karl-Rudolf Korte si myslí, že z volieb v Meklenbursku-Predpomoransku by sa mohli strany v iných spolkových krajinách poučiť. AfD podľa neho týmto možno "prekročila svoj zenit".

Predvolebnú kampaň poznamenala predovšetkým problematika utečencov, hoci počet novo prichádzajúcich žiadateľov o azyl v Nemecku tento rok v porovnaní s vlaňajšom prudko klesol a v Meklenbursku-Predpomoransku ich je len niekoľko tisíc. Iba dva týždne po Meklenbursku-Predpomoransku sa uskutočnia parlamentné voľby aj v hlavnom meste Berlín. Obe hlasovania sú považované za test pred budúcoročnými februárovými voľbami spolkového prezidenta a septembrovými voľbami nového Spolkového snemu (Bundestag).

Viac o téme: VoľbyAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu