Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Osudný výlet na Novom Zélande: Ondrej (†27) našiel smrť v divočine, boj o prežitie Pavlíny!

Pavlína s Ondrejom Zobraziť galériu (4)
Pavlína s Ondrejom (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

WELLINGTON - Prípad mladého páru z Česka otriasol verejnosťou. Nešťastná žena čakala mesiac na záchranu v opustenej chate na Novom Zélande po tom, čo jej priateľ zomrel po desivom páde. Prinášame vám príbeh zaľúbencov, ktorý sa, žiaľ, skončil najhoršie, ako mohol.

Na dobrodružnú cestu sa Pavlína (33) s Ondrejom (†27) vybrali 24. júla. Na Novom Zélande panuje teraz zima, posledný mesiac v oblasti husto snežilo, cesta bola pokrytá snehom a bolo na nej aj riziko zosuvu lavín. Výstup do hôr sa neodporúčal. Český pár bol ale na cestu dobre vybavený a mal isté skúsenosti s výletmi v novozélandskej buši. Počas pochodu po trase Routeburn Track nanešťastie zaľúbenci stratili orientáciu a zišli z chodníka. Stalo sa tak už na druhý deň ich výletu.  

Smrteľný pád

O štyri dni neskôr Ondrej spadol na strmom kopci. Česi sa pošmykli na kamennom útese, pričom muž spadol hlbšie než žena. Tá potom svojho partnera nebola schopná vyslobodiť z kamenia a konárov, pod ktorými uviazol. Ostala pri ňom do poslednej chvíle, kým nevydýchol naposledy. Pavlína po smrteľnom páde muža strávila tri dni vo voľnej prírode, než konečne našla chatu správcov parku. Tieto chaty sú rozmiestnené po 32-kilometrovej trase známej ako Routeburn Track. Češka chatu našla na štvrtý deň. Nachádzala sa zhruba v polovici trasy a v zime bola uzamknutá. Dovnútra sa dostala tak, že rozbila okno. Vnútri bola zásoba dreva na kúrenie aj trvanlivé potraviny. Okrem toho tam bola aj vysielačka, tú ale Pavlína nevedela použiť.

Osudný výlet na Novom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

Pár spočiatku nikomu nechýbal 

Vzhľadom na to, že pár nikoho neinformoval, že sa na cestu vydáva, nikto Čechov dlhú dobu nehľadal a nikto po nich nepátral. Až keď príbuzní v Česku začali byť znepokojení a kontaktovali známych na Novom Zélande, obrátili sa na český konzulát, na políciu a začalo sa pátranie. Pavlínu objavili v chate po tom, čo tam prežila mesiac, uplynulý týždeň v stredu. Následne sa rozbehla pátracia akcia po mužovom tele.  

Záchranári, ale aj polícia vyslovila údiv, že ženu sa nepodarilo skôr nájsť. Pavlína pred chatou do snehu, ktorý dosahoval výšku asi jeden meter, napísala popolom písmeno H ako Help (pomoc) v nádeji, že to niekto uvidí zo vzduchu a príde jej na pomoc.

Osudný výlet na Novom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

Pavlína opísala hororové okamihy

Zachránená Češka po nájdení prehovorila na tlačovke. "Ako si asi viete predstaviť, uplynulý mesiac bol veľmi trýznivý pre mňa, pre moju rodinu i pre rodinu môjho partnera," uviedla.  
"Poveternostné podmienky boli extrémne, čelili sme hustému sneženiu a nízkej oblačnosti, čo nás prinútilo stráviť noc vo voľnej prírode... V snahe dostať sa k chate došlo k onej tragickej nehode," opísala Pavlína Pížová. Dodala, že po smrti partnera strávila prvú noc po jeho boku a aj ďalšie dve noci spala pod holým nebom, kým sa jej podarilo hlbokým snehom dôjsť k chate, ktorá bola na zimu uzavretá a do ktorej sa dostala rozbitým oknom. Kvôli svojmu zdravotnému stavu aj počasiu sa potom rozhodla v chate zostať. "Bola som vyčerpaná a mala som zmrznuté nohy," povedala. Podnikla síce niekoľko pokusov o opustenie svojho útočiska, odradilo ju ale zlé počasie aj jej zdravotný stav. Češka okrem iného vyhlásila, že z chaty pozorovala zosuvy niekoľkých lavín na ceste. Pavlína na tlačovke v slzách poďakovala novozélandským záchranárom i českej konzulke.  


Prečítajte si aj:

Najbezpečnejšie krajiny sveta: REBRÍČEK odhalil, kde sa oplatí žiť


Správne rozhodnutie plné chýb

Policajt Olaf Jensen vyhlásil, že žena urobila správne, keď v chate zostala. Uviedol tiež, že sa aktívne snažila o svoju záchranu, do snehu napísala písmeno H ako Help a na záchranný vrtuľník viditeľne signalizovala. Pížová pripustila, že so svojím partnerom urobili chybu, keď svoj úmysel vydať sa do hôr nikomu neoznámili, nemali pri sebe lavínový vyhľadávač a celkovo podcenili podmienky cesty. Tá je oficiálne na zimu uzavretá, hoci skúsenejší turisti po nej aj v chladných mesiacoch chodia.  

Osudný výlet na Novom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/RNZ, Polícia NZ, NZ DOC)

Ondrejovo telo našli dva dni po zachránenej Pavlíne

Mužovo telo našli v piatok. Novozélandské súdne úrady vykonávajú pitvu. Polícia Pavlínu podrobila dôkladnému výsluchu a teraz môže odcestovať do Českej republiky za svojou rodinou, uviedol denník The NewZealand Herald. Ako uviedla česká honorárna konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett, zachránenej žene sa vodí dobre, ale "zúfalo túži po návrate domov". "To je hlavná vec, na ktorú sa teraz sústredíme," dodala. "Veľa komunikuje so svojou rodinou, dostáva veľa podpory z Česka, veľa e-mailov." Povedala, že česká turistka je "veľmi silná žena", ktorá urobila maximum pre svoju záchranu. Pád českého turistu rieši novozélandská polícia ako nehodu.

Úmrtie českého turistu je druhým tragickým prípadom na trase Routeburn Track. V roku 2008 tu zišla z cesty izraelská turistka, stratila sa, pošmykla sa na mokrej skale, rozbila si hlavu a poranila chrbticu, zraneniam podľahla. Po náleze jej tela a fotoaparátu sa špekulovalo, že ju na zlú cestu zaviedla neznáma osoba.

Viac o téme: TragédiaTuristiNový ZélandČech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu