Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ruské lietadlá odštartovali z Iránu na ďalšiu vlnu náletov proti Daeš v Sýrii

Ruský bombardér
Ruský bombardér (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že jeho vojenské lietadlá odštartovali z Iránu na ďalšiu vlnu náletov proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii. Informuje o tom agentúra AP.

Ministerstvo uviedlo, že jeho lietadlá vzlietli dnes už skôr zo základne juhozápadne od hlavného mesta Teherán a nálety podnikli na východe Sýrie. Zničili tam dve veliteľské stanovištia a dva výcvikové tábory.

Irán v utorok povolil ruským vojenským lietadlám štartovať zo svojho územia so zámerom bombardovať ciele v Sýrii - prvýkrát odvtedy, čo Rusko vlani spustilo operáciu v tejto vojnou sužovanej arabskej krajine.

Ruské vojenské lietadlá odštartovali v utorok z leteckej základne v provincii Hamadán na západe Iránu. Cielili pritom napríklad na militantov v oblasti sýrskeho mesta Aleppo, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Toto oznámenie ministerstva predstavuje veľký posun v snahách poraziť sunnitskú militantnú organizáciu Islamský štát. Rusko pri svojich operáciách v Sýrii ešte nikdy predtým nevyužívalo zariadenia mimo jej územia. 

Vo vyhlásení ministerstva sa uvádzalo, že bombardéry Su-34 a Tu-22M3 v utorok vzlietli a zaútočili na Islamský štát i militantov z Frontu an-Nusra v Aleppe, ako aj v Dajr az-Zaure a Idlibe. Zničili tam päť veľkých muničných skladov, výcvikové tábory a tri veliteľské stanovištia.

Iránska ústava, schválená po islamskej revolúcii z roku 1979, zakazuje zriaďovanie akýchkoľvek cudzích vojenských základní na území Iránu. Avšak iránskym predstaviteľom nič nezakazuje, aby povolili cudzím štátom využívať letecké základne.

Lavrov obraňuje využívanie iránskej základne pre ruské nálety v Sýrii 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol dnes obvinenia, že používanie iránskych vojenských základní Ruskom na nálety v Sýrii je porušením nejakých sankcií OSN voči Iránu. Informovala o tom agentúra AP.

Lavrov odmietol obvinenia hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Marka Tonera, ktorý v predchádzajúci deň vyhlásil, že operácie Ruska z Iránu zrejme porušujú rezolúciu OSN - tá zakazuje zásobovanie, predaj a transfer bojových lietadiel do Iránu, kým to neschváli Bezpečnostná rada OSN.

Minister Lavrov uviedol, že "nedošlo k žiadnemu zásobovaniu, predaju ani transferu bojových lietadiel do Iránu", a trval na tom, že prítomnosť ruských vzdušných síl v Iráne znamená vlastne len využívanie iránskych zariadení. Šéf ruskej diplomacie takisto vyzval Spojené štáty, aby "nekritizovali prehnane to, čo sa deje v rámci zvyšných obmedzení obchodu a vzťahov s Iránom".

Viac o téme: RuskoSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu