Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na Floride sa objavila zika, tehotné ženy majú testy zadarmo: Nakazení aj na Kube

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FORT LAUDERDALE - Tehotné ženy v americkom štáte Florida budú mať zadarmo prístup k testom na prítomnosť vírusu zika. Oznámil to v stredu guvernér štátu Rick Scott.

Guvernér podľa agentúry AP nariadil štátnym zdravotníckym úradom, aby sprístupnili testy na úrovni okresov. Zároveň podľa neho štát poskytne dodatočné laboratórne kapacity na urýchlenie spracovania výsledkov testov.

Úrady na Floride minulý týždeň oznámili, že komáre prenášajúce vírus zika sa pravdepodobne objavili na území štátu. Podľa aktuálnych údajov nakazili dosiaľ najmenej 15 ľudí. Federálne zdravotnícke úrady medzitým vyzvali tehotné ženy, aby sa vyhýbali oblastiam Miami, kde sa prípady vyskytli. Vyhláseniu guvernéra o sprístupnení testov prechádzali správy, že niektorí lekári kvôli nedostatku testovacích sád museli odmietnuť tehotné ženy žiadajúce vyšetrenie na prítomnosť vírusu zika.

Kuba eviduje dva nové prípady ziky, k nakazeniu došlo doma na ostrove

Dvom ľuďom diagnostikovali na Kube vírus zika, v oboch prípadoch došlo k nakazeniu evidentne doma na ostrove. Informovala o tom agentúra AP s tým, že Kube sa dosiaľ dlhodobo darilo udržiavať túto nákazu pod kontrolou.

Ministerstvo zdravotníctva zaevidovalo oba prípady v pondelok v meste Holguín vo východnej časti krajiny. Prítomnosť vírusu zika v krvi potvrdili laboratórne testy. Rezort zdravotníctva dodal, že ani jeden z nakazených necestoval mimo ostrov.

Kubánske úrady preverujú všetkých cestujúcich prichádzajúcich do krajiny a osoby s vírusom zika umiestňujú do karantény. Celý ostrov navyše neustále postrekujú proti komárom. Až do pondelka sa tam tak vďaka tejto taktike vyskytol iba jeden známy prípad tohto ochorenia. Liečba postupuje v oboch prípadoch úspešne, uviedla ďalej kubánska vláda. Oblasť, kde žijú, postrekujú proti komárom a hľadajú ďalšie možné prípady.

Viac o téme: Tehotné ženyKubaFloridaZika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu