Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Nigérii zatkli vodcu siete internetových podvodov: Finančné machinácie v závratnej sume

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

KAPSKÉ MESTO - Policajná organizácia Interpol a nigérijské úrady dnes informovali o zadržaní 40-ročného muža, ktorý je podozrivý z toho, že prostredníctvom internetu organizoval finančné podvody v celkovom objeme asi 60 miliónov dolárov. Píše o tom agentúra DPA.

Finančné machinácie, ktoré riadil muž identifikovaný ako Mike, postihli stovky ľudí na celom svete, informoval Interpol.  Podľa Interpolu muž riadil sieť pozostávajúcu zo 40 ľudí z Nigérie, Malajzie a Juhoafrickej republiky, ktorí využívali malvéry na prelomenie hesiel e-mailových schránok, čím sa dostali k bankovým účtom a osobným údajom. Ich cieľovou skupinou boli strední podnikatelia na celom svete, napríklad v Austrálii, Indii, JAR, Kanade, Malajzii, Rumunsku, Thajsku či USA.

Predpokladaného organizátora zločineckej siete a jeho komplica zadržali na juhu Nigérie. Podľa Interpolu vyšetrovatelia voči nim môžu vzniesť obvinenie z počítačového útoku na e-mailové kontá, z účasti v zločineckej organizácii, z konšpirácie a zo získania finančných prostriedkov podvodom. "Mike" je obvinený aj z prania špinavých peňazí v Číne, Európe a USA.  

Nigérijské vedenie považuje boj proti internetovým podvodníkom za najvyššiu prioritu, keďže tento "biznis" poškodzuje dobré meno krajiny. Z podnetu niekdajšieho prezidenta Oluseguna Obasanja vznikla aj Komisia pre ekonomickú a finančnú kriminalitu, ktorej hlavným cieľom je boj proti takýmto podvodníkom.

Viac o téme: NigériaFinančné podvody
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu