Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Turecký minister priniesol šokujúcu informáciu: Ďalšej krajine hrozí štátny prevrat!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecké opozičné sily môžu zinscenovať prevrat v Kirgizsku, keďže sa infiltrovali do tamojšej vlády. Pre rozhlasovú stanicu Habertürk to vyhlásil dnes turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

Šéf tureckej diplomacie označil Kirgizsko za "základňu Gülenových stúpencov v strednej Ázii", odkazujúc na islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara považuje za hlavného oponenta tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a obviňuje ho zo zosnovania neúspešného vojenského prevratu v Turecku z 15. júla. 

"Gülenovi stúpenci infiltrovali kirgizskú vládu a mohli by tam zinscenovať štátny prevrat," vyhlásil Čavušoglu, ktorý je presvedčený o tom, že Kirgizsko čelí vážnej hrozbe. Na tieto skutočnosti upozornil Čavušoglu podľa agentúry TASS aj svojho kirgizského rezortného partnera, ktorému odovzdal zoznam mien Gülenových stúpencov v tejto krajine. 

Ankara požaduje vydanie Gülena z USA, kde už 17 rokov žije v exile, pričom varuje, že prípadné nevyhovenie bude mať za následok zhoršenie bilaterálnych vzťahov medzi Ankarou a Washingtonom. 

Viac o téme: PrevratTureckoKirgizskoMevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu