Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Turecko sa ponorilo do výnimočného stavu: Erdogan ide proti únii a schváli trest smrti

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Trojmesačný výnimočný stav v Turecku, ktorý v stredu vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan, oficiálne nadobudol dnes účinnosť.

Turecký parlament, ktorý môže zmeniť dĺžku trvania výnimočného stavu alebo ho zrušiť, zasadne ešte dnes. Informovala o tom agentúra DPA.

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident Recep Tayyip Erdogan môže do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov, konštatovala agentúra DPA. Podľa nej môže turecký kabinet uplatniť aj nasledovné opatrenia: 

-- zákaz vychádzania 
-- zákaz zhromažďovania a protestov na uliciach alebo vo vnútorných priestoroch 
-- zákaz printových médií (napr. novín, časopisov, kníh) 
-- všetky formy vysielania a uverejňovania textov, obrázkov, filmov a zvukových súborov je možné kontrolovať, obmedziť alebo zakázať 
-- bezpečnostné zložky môžu prehľadávať osoby, vozidlá alebo nehnuteľnosti a konfiškovať potenciálne dôkazy 
-- cestná doprava môže byť zakázaná v určitých časových obdobiach alebo v určitých oblastiach 
-- niektoré oblasti môžu byť oplotené alebo evakuované 
-- štát môže prevziať kontrolu nad dopravou na súši, na mori a vo vzduchu

Erdogan vyhlásil, že schváli trest smrti

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že schváli parlamentný návrh na obnovenie trestu smrti, aj keby to ohrozilo snahu Turecka vstúpiť do Európskej únie. "Svet nie je len Európska únia. Existuje trest smrti v USA, Rusku, Číne a ďalších krajinách? Áno," citovala Erdogana agentúra DPA.

"Ak parlament prijme takéto rozhodnutie, potom je povinnosťou vládnych orgánov vydláždiť cestu pre obnovenie tohto trestu," povedal turecký prezident v Ankare pre televíziu al-Džazíra. Erdogan dodal, že "ľudia vyjadrili túto požiadavku. Vyšli do ulíc a stále opakovali: trest smrti, trest smrti, trest smrti"

Turecko dočasne pozastaví plnenie Európskeho dohovoru o ľudských právach

Turecko sa v súvislosti s implementáciou výnimočného stavu rozhodlo dočasne pozastaviť plenenie Európskeho dohovoru o ľudských právach (ECHR). Podľa agentúry AP to dnes pre turecké médiá uviedol turecký vicepremiér Numan Kurtulmuš.

Politik dodal, že k podobnému opatreniu pristúpilo po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži Francúzsko. Odvolal sa pritom na článok č. 15 zmieneného dohovoru, ktorý umožňuje signatárskym štátom pozastaviť plnenie určitých záväzkov v čase vojny alebo v čase vážneho ohrozenia verejného poriadku.

Trojmesačný výnimočný stav vyhlásil v Turecku v stredu večer prezident Recep Tayyip Erdogan, čím reagoval na minulotýždňový neúspešný pokus o prevrat. Formálne ho ešte musí schváliť turecký parlament; očakáva sa, že tak urobí už dnes.

Viac o téme: TureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu