Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mučenie a znásilňovanie v Turecku: Mrazivé svedectvá, tisíce zadržaných majú zažívať peklo

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA)

ANKARA - Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International tvrdí, že má "vierohodné dôkazy", že turecká polícia zadržiavaným upiera jedlo, vodu a lekársku starostlivosť a niektorí z nich boli dokonca vystavení ťažkému bitiu a mučeniu. Vojaci väznení po neúspešnom vojenskom prevrate sú znásilňovaní, vyhladovaní a ponechaní bez vody aj niekoľko dní.

Erdogan sa chváli úlovkom: Zatkol synovca údajného organizátora neúspešného prevratu

Pri predminulotýždňovom povstaní, ktoré malo za cieľ zvrhnúť tureckého prezidenta Recepa Erdogana, zomrelo vyše 200 ľudí, 2000 bolo zranených, vyše 4000 zatknutých a vo väzbe skončilo okolo 10.000 ľudí.

Podľa ochrancov ľudských práv je mnoho z 10.000 zadržaných zamknutých v konských stajniach a športových halách, podaktorí zviazaní v desivých pozíciách. Informoval portál mirror.co.uk.

Takto majú držať ľudí vo väzbe v Turecku.
Zobraziť galériu (4)
Takto majú držať ľudí vo väzbe v Turecku.  (Zdroj: Twitter)

John Dalhuisen, riaditeľ Amnesty International pre Európu, povedal, že správy o zneužívaní, vrátane bitia a znásilňovania vo väzbe sú veľmi alarmujúce, a to najmä vzhľadom na rozsah zadržania. "Aj napriek mrazivým záberom a videám z mučenia, ktoré boli vysielané po celej krajine, vláda nápadne o zneužívaní mlčí," dodal.

Amnesty International hovorila s právnikmi, lekármi a osobami slúžiacimi v záchytnom zariadení o podmienkach, v ktorých sa väzni nachádzajú. Tí vypovedali o alarmujúcom počte prípadov mučenia a iného zlého zaobchádzania so zadržanými, a to najmä v športovej hale policajného riaditeľstva v Ankare a priľahlých stajniach jazdeckého klubu.

Turecký prezident Recep Erdogan
Zobraziť galériu (4)
Turecký prezident Recep Erdogan  (Zdroj: SITA)

Dvaja právnici v Ankare, vystupujúci v mene zadržaných, povedali Amnesty International, že zadržané osoby uviedli, že boli svedkami, ako vysokých vojenských dôstojníkov vo väzbe znásilnili policajti obuškom alebo prstom. Jedného väzňa videli s ťažkými zraneniami po bitke, vrátane veľkého opuchu na hlave. Zadržaný nemohol vstať ani nadviazať očný kontakt a nakoniec stratil vedomie.

Zatiaľ čo v niektorých prípadoch bola zadržaným poskytnutá obmedzená lekárska pomoc, polícia odmietla dať ošetriť aj tohto muža napriek jeho ťažkým zraneniam. Svedok počul, ako policajný lekár hovorí: "Nech zomrie. Povieme, že sa k nám dostal už mŕtvy".

Mučenie a znásilňovanie v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ten istý svedok uviedol, že 650-800 vojakov bolo držaných v športovej hale policajného riaditeľstva v Ankare, pričom 300 z nich malo známky bitia. Niektoré zadržané osoby mali viditeľné pomliaždeniny, rezné rany alebo zlomeniny kostí. Približne 40 z nich bolo tak doriadených, že nevládali chodiť. Dvaja sa nevedeli postaviť. Jedna žena, držaná v samostatnom objekte, mala modriny na tvári a trupe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu