Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prevrat v Turecku mohol byť riadený úplne inak: Náznaky, že je za tým Erdogan

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP)

DAMASK - Sýrsky vládny denník as-Sawra dnes napísal, že nevydarený vojenský prevrat v Turecku bol zinscenovaný a jeho cieľom bolo poškodiť povesť armády. Informovala o tom svetová agentúra AP.

Denník as-Sawra dodal, že pokus o puč bol komplotom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorým sa "pomstil armáde a zbavil ju aj zvyšnej podpory ľudí". Sýrsky denník uviedol, že polícia lojálna Erdoganovi "zámerne ponížila a pokorila" príslušníkov armády pred očami ľudu. Erdogan je silným podporovateľom povstalcov, ktorí sa snažia zosadiť prezidenta Bašára Asada v susednej Sýrii. Sýrska vláda pokladá povstalcov za teroristov.

Masové zatýkanie

Nevydarený pokus o vojenský prevrat v Turecku si v noci z piatka na sobotu vyžiadal 290 mŕtvych a viac ako 1400 zranených. Vláda má podľa premiéra Binaliho Yildirima situáciu v krajine už pod kontrolou a začala rozsiahle zatýkanie. Vo väzbe skončilo už okolo 6 000 príslušníkov armády a justície. Prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strojcu puču duchovného Fethullaha Gülena, ktorý to odmietol a pokus o prevrat odsúdil. Za demokraticky zvolenú vládu sa postavil rad svetových politikov, niektorí z nich ale varovali Erdogana, aby nezneužil situáciu na likvidáciu svojich kritikov.

Fethullah Gülen
Zobraziť galériu (5)
Fethullah Gülen  (Zdroj: SITA/AP)

Po zmarení puču začali úrady rozsiahle zatýkanie. Zadržaných bolo okolo 6 000 ľudí, predovšetkým vojakov, medzi ktorými sú aj vysoko postavení generáli. Jedným z nich je aj Bekir Ercan Van, veliteľ leteckej základne Incirlik na juhu Turecka, odkiaľ štartujú stroje medzinárodnej koalície do boja proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku. Vzdušný priestor pre vojenské lietadlá Turecko kvôli pokusu o vojenský prevrat v sobotu uzavrelo.

Vo väzbe skončili tiež sudcovia a prokurátori vrátane tých z ústavného súdu, Štátnej rady a kasačného súdu, najvyšších súdnych inštancií Turecka. Na ďalšie desiatky zamestnancov justície sú vydané zatykače a takmer 3 000 sudcov a prokurátorov bolo odvolaných z funkcie. Úrady vydali takisto aj príkaz na zatknutie hlavného vojenského poradcu prezidenta Erdogana Aliho Yaziciho, uviedla štátna tlačová agentúra Anadolu. Stanica CNN Türk informovala už priamo o jeho zadržaní. Ako poznamenala agentúra AP, nie je jasné, akú úlohu hral v piatkovom zmarenom pokuse o vojenský prevrat.

Prevrat v Turecku mohol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Prevrat v Turecku mohol
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Priaznivci Erdogana chcú trest smrti

Prezident Erdogan sľúbil pokračovanie čistiek v štátnych inštitúciách, v ktorých podľa neho vznikli „paralelné štruktúry“, ktoré vybudovali priaznivci duchovného Gülena s cieľom zvrhnúť vládu. Gülen, ktorý žije dlhodobo v exile v USA, pokus o prevrat tvrdo odsúdil. Zároveň povedal, že je možnosť, že bol prevrat v krajine zinscenovaný.

V krajine zaznievajú aj hlasy za znovuzavedenie trestu smrti, najmä pre Fethullaha Gülena. Rovnaké výzvy sa objavili aj na stretnutí tureckého prezidenta s priaznivcami pred jeho istanbulskou rezidenciou. Na výkriky „chceme trest smrti“ Erdogan údajne odpovedal: „Vašu žiadosť nemôžeme ignorovať. V demokracii čokoľvek ľudia chcú, dostanú.“ O treste smrti bude podľa neho jeho vláda rokovať s opozičnými stranami. „Nebudeme toto rozhodnutie odkladať. Tí, ktorí sa pokúsili o prevrat v tejto krajine, musia zaplatiť,“ dodal. Turecko nikoho nepopravilo od roku 1984 a najvyšší trest bol zrušený v roku 2004 v rámci snahy Ankary o vstup do Európskej únie.

Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (5)
Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA)

 

Viac o téme: PrevratRecep Tayyip ErdoganTurecký puč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu