Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovské zatýkanie džihádistov: Zmarili desiatky teroristických útokov v dovolenkovom raji!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vyšetrovatelia ukázali najnovšie čísla spojené s plánovanými teroristickými útokmi v obľúbenej dovolenkovej destinácii. Až desiatkami útokov hrozili džihádisti napojení na teroristickú skupinu Islamský štát. Našťastie, spolupráca úradov a policajtov tieto potenciálne hrozby prekazila. Na jednej strane sú to dobré správy, no na druhej strane to môžu byť aj odstrašujúce správy pre dovolenkárov.

Policajti prekazili desiatky útokov v dovolenkových destináciách v Španielsku. Vychádzajú pritom z informácií zverejnených medzinárodným Inštitútom Real Instituto Elcano. Informoval o tom britský denník The Sun.

Vyšetrovatelia Fernando Reinares a Carola Garcia-Calvo vychádzali zo 150 zachytených podozrivých teroristov v rokoch 2013 až 2016 španielskymi úradmi. Štúdia s názvom „Islamský štát v Španielsku“ uvádza, že 86 percent z nich patrilo k Islamskému štátu. Až 94 percent z nich spolupracovalo na akciách súvisiacich s Islamským štátom a iba šesť percent pracovalo ako „vlk samotár“.

Zo vzorky 150 zachytených vyšetrovateľom vyšlo, že až 35 percent z nich plánovalo teroristický útok v Španielsku. 65 percent z nich sa tiež rozhodlo vycestovať do Iraku alebo Sýrie, aby sa pridali k apokalyptickým fanatikom.

Expert na Blízky východ Tom Wilson z Henry Jackson society tvrdí, že turistické destinácie sú logicky vyhľadávanými terčmi pre teroristov. „Džihádisti z Islamského štátu vidia bývalé územia ovládané Islamom ako potenciálne územia, ktoré môžu zabrať. To sa týka aj Španielska, ktoré v ich očiach predstavuje vrcholné obdobie islamského dobytia Európy,“ tvrdí pre The Sun.

Viac o téme: DovolenkaŠpanielskoIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu