Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Mrazivá čelná zrážka v Taliansku: Počet obetí a zranených vlakovej tragédie stúpol

Zrážka vlakov v Taliansku Zobraziť galériu (10)
Zrážka vlakov v Taliansku (Zdroj: SITA)

RÍM - Počet obetí utorkovej čelnej zrážky dvoch regionálnych vlakov na juhovýchode Talianska stúpol na 27. Zranených je ďalších 50 ľudí. Informovala o tom dnes talianska tlačová agentúra ANSA.

K zrážke došlo v stokilometrovej rýchlosti na jednokoľajnej trati medzi mestami Corato a Andria, severne od prístavného mesta Bari, dodala svetová agentúra DPA. Zábery odvysielané v televízii zachytávali úplne zničené prvé vozne oboch vlakov, ktoré sa zrazili. Predstaviteľ železničnej polície Giancarlo Conticchio uviedol: "Jeden z tých dvoch vlakov tam nemal byť. Bola to určite chyba. A my musíme zistiť, prečo k nej došlo." 

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Prví záchranári, ktorí dorazili na miesto nehody, vypovedali, že to bol strašný pohľad. "Videl som mŕtvych ľudí. Ľudí, ktorí volali o pomoc. Ľudí, ktorí plakali. Bol to najhorší pohľad v mojom živote," uviedol jeden z policajtov. Starosta neďalekého Corata, Massimo Mazzili, na Facebooku napísal, že "to vyzeralo ako havária lietadla". Zdravotníci zverejnili výzvu na darovanie krvi, pretože ošetrili desiatky zranených a chýbala im krv.

Medzi zranenými bolo aj batoľa

Medzi zranenými bolo aj batoľa, ktoré vytiahli z trosiek vlaku. Podľa agentúry ANSA pri zrážke zahynul najmenej jeden z rušňovodičov. Vlaky plné študentov a ľudí cestujúcich za prácou sa zrazili okolo 11.30 h na jednokoľajnej trati medzi Coratom a Andriou. Talianske médiá informovali, že mnohí cestujúci boli dlhšie uväznení v troskách vlaku na mieste zrážky, ktoré bolo pre záchranárov ťažko prístupné.

Zrážka vlakov v Taliansku
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Taliansky premiér Matteo Renzi vyzval na urýchlené vyšetrenie príčiny zrážky a vyjadril sústrasť rodinám obetí. Významná talianska mimovládna organizácia Legambiente uviedla, že problémom mohla byť skutočnosť, že na starých železničných tratiach na vidieku nie je automatický brzdný systém a v minulosti sa do nich takmer neinvestovalo. Nemožno vylúčiť ani ľudskú chybu. Podľa talianskych médií jeden z vlakov nemal na trati byť - mal čakať na zastávke, kým ho druhý neminie.

Slováci medzi nimi neboli

Slováci sa medzi obeťami utorkového (12.7.) vlakového nešťastia v Taliansku nenachádzajú. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vec Igor Skoček. K nehode došlo na juhu Talianska, kde sa čelne zrazili dva vlaky. Kolízia si vyžiadala obete na životoch i desiatky zranených.

Vlaky sa zrazili na jednokoľajovej trati medzi mestami Ruvo di Puglia a Corato. Na miesto okamžite dorazila polícia a záchranári, ktorí začali vyťahovať pasažierov zo zničených vlakových vozňov. Taliansky premiér Matteo Renzi vyhlásil, že tragická zrážka vlakov je pre jeho krajinu "okamihom sĺz".

Viac o téme: ZrážkaVlakyTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu