Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Rakúsku havarovalo české lietadlo: Medzi zranenými je aj slovenský pilot

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: salzburg.com)

VIEDEŇ – Na letisku v rakúskom meste Zell am See počas štartu havarovalo malé vrtuľové lietadlo s českou registráciou a so štyrmi ľuďmi na palube. Pilot podľa denníka Salzburger Nachrichten utrpel vážne zranenie a bol letecky transportovaný do nemocnice v Salzburgu, ostatní cestujúci boli zranení ľahko.

Príčina nehody zatiaľ nie je známa, podľa záchranárov mal pilot po štarte problémy nabrať výšku. Stroj prešiel lúkou a skončil asi 300 metrov za vzletovou plochou na násype cesty a cyklotrasy. Po náraze pri motore vypukol požiar, ktorý bol rýchlo uhasený. Na mieste zasahovalo asi 60 záchranárov.

V Rakúsku havarovalo české
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: salzburg.com)

Havarovaný stroj bol americký Piper PA-28. Zo zverejnených fotografií je zrejmá česká registrácia aj vlajka Českej republiky. Agentúra DPA uviedla, že pilot aj s trojicou pasažierov, mužom a dvoma ženami, mieril do vlasti.

Bol tam aj Slovák

Medzi dvoma ťažko zranenými členmi posádky je popri 39-ročnom českom pilotovi podľa dnešnej informácie tlačovej agentúry APA aj 49-ročný Slovák - druhý pilot stroja, ktorý je však podľa aktualizovaných správ verejnoprávneho rakúskeho rozhlasu ORF mimo ohrozenia života. Pacient leží so zraneniami lebky po operácii v umelom spánku na jednotke intenzívnej starostlivosti. Nie je však aktuálne v ohrození života, uviedla APA s odvolaním sa na nemocničné zdroje.

Obaja členovia posádky sú po prevoze vrtuľníkom záchrannej služby v starostlivosti zdravotníckeho personálu v nemocnici v Salzburgu. Ďalšie dve osoby na palube - cestujúce s občianstvom ČR vo veku 24 a 26 rokov - hospitalizovali s ľahšími zraneniami v nemocniciach v Schwarzachu a Zell am See. V motorovom priestore lietadla vypukol po pristátí na lúke a zastavení sa v zavlažovacom kanáli menší požiar. Ten však svedkovia nehody uhasili ešte pred príjazdom hasičov. Na lietadle, ktorého vrak strážila v noci polícia, vznikli značné materiálne škody. Príčiny nešťastia objasní až prebiehajúce vyšetrovanie.

 

Viac o téme: NehodaRakúskoSlovák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu