Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemeckí populisti vo veľkom spore: Celoštátne vedenie zasiahol názorový rozkol

Frauke Petryová
Frauke Petryová (Zdroj: SITA)

STUTTGART - Rozkolom v populistickej, euroskeptickej Alternatíve pre Nemecko (AfD), ktorý vypukol kvôli sporu okolo obvinení jej bádensko-württemberského krajinského poslanca Wolfganga Gedeona z antisemitizmu, sa aj dnes zaoberalo celoštátne vedenie tejto opozičnej strany.

Obaja predsedovia AfD Frauke Petryová a Jörg Meuthen nenašli kompromis vo veci budúceho zastúpenia strany v krajinskom sneme v Stuttgarte, kde Meuthen spoločne s 13 bývalými členmi poslaneckého klubu AfD založil novú frakciu pod názvom Alternatíva pre Bádensko-Württembersko, informovala agentúra DPA. 

Pôvodná frakcia AfD hlasovala totiž o vylúčení Gedeona zo svojich radov, avšak neschválila to potrebnou dvojtretinovou väčšinou hlasov. Meuthen z toho vyvodil spomínané závery a frakciu opustil najskôr s jej 12 členmi, ku ktorým sa dnes pripojil ešte jeden krajinský poslanec. 

Petryová a Meuthen sa teraz intenzívne sporia o to, ktorá z ich frakcií bude vlastne zastupovať záujmy AfD v spomínanom krajinskom sneme. Obaja tvrdia bez ochoty na kompromis, že tak urobí tá ich frakcia. Kritizovaný Gedeon sa napokon po rozhovore s Petryovou rozhodol v utorok večer pre odchod zo strany, čím podľa predsedníčky AfD vyslal silný signál o jej postoji voči antisemitizmu. 

Proti Petryovej sa však medzičasom postavila aj väčšina celoštátneho vedenia strany, pretože desať prítomných z celkove 13 členov predsedníctva AfD sa medzičasom dištancovalo od ňou preferovanej "minifrakcie". 

Obe strany sporu by však podľa jej slov mali v nasledujúcich dňoch pokračovať v snahe nájsť riešenie vyhovujúce všetkým.

Viac o téme: NemeckoFrauke PetryováAfD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu