Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Asadov strýko čelí obvineniu: Podozrenie z prania špinavých peňazí

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra vzniesla obvinenie pre podozrenie z korupcie voči strýkovi súčasného sýrskeho prezidenta Rifatovi Asadovi, ktorý svojho času zastával funkciu viceprezidenta. Oznámila to dnes francúzska organizácia pre boj s korupciou Sherpa.

Rifata Asada — brata otca súčasného prezidenta - vyhnali zo Sýrie po pokuse o štátny prevrat v roku 1983, keď chcel zosadiť svojho brata Háfiza. V roku 1998 sa vrátil do Sýrie, ale znova ju musel opustiť po tom, ako mu Háfiz Asad kvôli sporom odobral funkciu viceprezidenta.

Francúzske médiá informovali, že vyšetrovanie voči 78-ročnému Rifatovi Asadovi sa začalo v apríli pre podozrenie zo sprenevery, prania špinavých peňazí, zamestnávania ľudí bez pracovného povolenia a neodvádzania odvodov do poisťovní a získania nehnuteľností v hodnote asi 100 miliónov dolárov za nejasných okolností. Obvinenie voči nemu vzniesli 9. júna.

Asad pred vyšetrujúcim sudcom vyhlásil, že svoj majetok dostal do daru od saudskoarabského princa. Doklad má však len na desať miliónov dolárov od súčasného saudskoarabského kráľa Abdalláha. Sudca však vzhľadom na Asadove súčasné majetkové pomery označil toto vysvetlenie za nedostatočné.

Rifat Asad žije v exile od 80. rokov, pričom žije striedavo v Británii, Španielsku a vo Francúzsku, kde vlastní viacero nehnuteľností vrátane bytov a palácov na vychytených parížskych bulvároch či zámku v regióne Val-d'Oise.

Viac o téme: PrezidentStrýkoObvinenie SýriaRifát Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu