Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V prípade odvrátenia Brexitu sú Briti pripravení: Najčítanejší bulvár podporil Brexit

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - V prípade, že Briti na budúci týždeň v referende o zotrvaní svojej krajiny v EÚ rozhodnú, že aj naďalej chcú byť členmi tohto európskeho spoločenstva, implementáciu dohody medziEÚ a Spojeným kráľovstvom, na ktorej sa dohodol britský premiér David Cameron s lídrami EÚ, bude mať na starosti belgická eurokomisárka Marianne Thyssenová.

Referendum sa uskutoční vo štvrtok 23. júna. V prípade, že britskí voliči zvrátia doterajšie prieskumy verejnej mienky, podľa ktorých má pred referendom navrch tábor odporcov členstva v únii, Brusel má už vopred pripravený scenár: implementáciu dohody, ktorú s 27 národnými lídrami ostatných členských krajín EÚ vyrokoval Cameron a ktorá sa zrodila na mimoriadnom summite EÚ vo februári.

Belgický ekonomický denník L'Echo dnes na svojom internetovom serveri uviedol, že v tomto prípade bude naplnením dohody medzi Bruselom a Londýnom poverená belgická eurokomisárka, ktorá v exekutíve EÚ zodpovedá za zamestnanosť a sociálne veci. Cameron vo februári - po dosiahnutí dohody so svojimi európskymi partnermi - sľúbil, že bude aktívne vystupovať v kampani za udržanie Spojeného kráľovstva v EÚ. 

Európska rada vo februári pristala na štvorbodový program "ústupkov", ktoré požadoval britský premiér a ktoré sa týkajú najmä sociálnej oblasti v podobe mobility pracovnej sily a vyplácania sociálnych dávok. To je oblasť, ktorú má belgická eurokomisárka v rámci Európskej komisie na starosti. Tlačová agentúra Belga a denník L'Echo uviedli, že kabinet komisárky Thyssenovej túto informáciu potvrdil.  

"Pracujeme na kľúčových bodoch tejto dohody, hlavne čo sa týka vyplácania rodinných dávok a pozastavenie sociálnej podpory pre novoprichádzajúcich zahraničných pracovníkov v rámci EÚ," povedal jeden z hovorcov Európskej komisie pre L'Echo. V prípade brexitu, čiže odchodu Británie z EÚ, podľa Lisabonskej zmluvy budú mať EÚ a Británia dva roky na to, aby dohodli detaily celého procesu, ak sa nedohodnú na predĺžení tohto termínu. V takomto prípade však vyjednávací tím EÚ nepovedie belgická eurokomisárka, ale iný európsky diplomat alebo politik. 

So sociálnymi dávkami im dali za pravdu

Európsky súdny dvor (ESD) dnes rozhodol, že britské obmedzenia detských prídavkov a iných sociálnych dávok pre občanov EÚ nie sú v rozpore s právnymi normami únie. Podľa agentúry DPA verdikt najvyššieho súdu EÚ so sídlom v Luxemburgu zrejme povzbudí tábor stúpencov zotrvania Británie v EÚ len niečo vyše týždňa pred referendom o tzv. brexite, vypísaným na 23. júna. V posledných prieskumoch s výrazným náskokom viedli stúpenci brexitu.  

Dnešné uznesenie ESD súvisí so žalobou, ktorú v roku 2013 podala na Spojené kráľovstvo Európska komisia. Podľa názoru komisie britské reštrikcie v oblasti sociálnych dávok neprávom diskriminovali občanov z iných členských krajín žijúcich v Británii.  Britské úrady v súlade s rozšírenými náladami tamojšej verejnosti sprísnili podmienky na udelenie sociálnych dávok, ktoré v praxi uprednostňujú Britov pred občanmi iných krajín EÚ. 

Sudcovia ESD uznali, že britské podmienky síce zavádzajú nerovné podmienky, Spojené kráľovstvo má však podľa nich na takéto opatrenia právo v záujme ochrany vlastných financií. Európsky súdny dvor je najvyšším súdom EÚ, čo sa týka výkladu a aplikácie európskeho práva.

Najčítanejšie bulvárne noviny podporili Brexit

Dva nové prieskumy verejnej mienky favorizovali dnes stúpencov odchodu Británie z EÚ, a to so šesť až sedempercentným náskokom. Zverejnili ich v deň, keď brexit verejne podporili aj najčítanejšie britské bulvárne noviny The Sun. Podľa telefonického a internetového prieskumu, ktorý publikoval denník Guardian, by v budúcotýždňovom referende hlasovalo za odchod 53 percent a za zotrvanie 47 respondentov. V uvedených číslach nie sú zahrnutí nerozhodnutí voliči.

Podľa iného prieskumu, zverejneného novinami The Times, je pomer stúpencov a odporcov brexitu 46 ku 39 percentám. Nerozhodnutých bolo 11 percent respondentov. Denník The Sun dnes zverejnil na prvej strane článok, v ktorom voličov vyzýva, aby 23. júla hlasovali za vystúpenie Británie z EÚ. Budúcotýždňové referendum je podľa novín poslednou šancou na oslobodenie sa od diktátorských praktík Bruselu. "V priebehu 43 rokov (britského) členstva bola EÚ čoraz viac chamtivá, nehospodárna, zastrašujúca a tak nekompetentná pri riešení kríz, až to vyráža dych," napísal The Sun, podľa ktorého by Britániu v únii čakala len neradostná budúcnosť.  

Viac o téme: Marianne Thyssenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu