Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Panama Papers: Toto je ukážkový príklad, ako firma pomohla klientom z USA ukryť milióny

Sídlo firmy Mossack Fonseca Zobraziť galériu (4)
Sídlo firmy Mossack Fonseca (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Američan William Ponsoldt počas rokov zarobil desiatky miliónov dolárov vďaka tomu, že dokázal vybudovať mnoho úspešných firiem. Renovoval obytné budovy v New Yorku, choval arabské kone, viedol Jachtklub na Bahamách, kameňolom v Michigane, továreň na automobilové súčiastky v Kanade a dokonca aj hedgeový fond, v ktorom bolo veľa miliónov dolárov. Keď sa priblížil čas odchodu do dôchodku, vzniesol špeciálnu žiadosť na právnu firmu Mossack Fonseca, ktorá sídli v Paname a ktorá bola dobre etablovaná vo svete zahraničných financií. Chcel vedieť, ako by mohol svoje peniaze dôverne presunúť na zahraničné bankové účty a potom ich využiť na kúpu nehnuteľností a na úspory pre svoje deti.

Cez Panamu prepiera peniaze aj bos bosov: Najsilnejší muž mafie spajáný aj so Slovenskom!

"Je manažérom jedného z najbohatších hedgeových fondov na svete," napísal právnik spoločnosti Mossack Fonseca, keď sa jej Ponsoldt v roku 2004 ozval. "Primárnym cieľom je zachovať najväčšiu možnú dôvernosť a ideálne otvoriť bankové účty bez toho, aby bolo zverejnené jeho meno čoby súkromnej ​​osoby." Alebo ako v skratke firma vysvetlila: "Potrebuje schému ochrany vkladov, ktoré sa mu pokúsime predať."

Tým začal vzťah, ktorý trval prinajmenšom do roku 2015 a počas ktorého Mossack Fonseca spravovala osem schránkových spoločností a nadácii v prospech jeho rodiny. V rámci tohto vzťahu firma previedla do zahraničia prostredníctvom siedmich bánk v šiestich krajinách najmenej 134 miliónov dolárov (cca 118 miliónov eur), z ktorých by sa len minimum dalo priamo vystopovať k Ponsoldtovi alebo jeho deťom.

Ramon Fonseca
Zobraziť galériu (4)
Ramon Fonseca  (Zdroj: SITA/AP)

Tieto transakcie a im podobné pre celú škálu bohatých klientov sú do mimoriadnych podrobností opísané v hromade interných písomností spoločnosti Mossack Fonseca, ktoré sa dostali na verejnosť a vžilo sa pre ne označenie Panamské dokumenty (Panama Papers). Tieto materiály dostal najprv nemecký denník Süddeutsche Zeitung a Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov, a teraz ich má k dispozícii aj denník The New York Times.

Odhalenie medzinárodnej klientely spoločnosti Mossack Fonseca v posledných týždňoch otriaslo finančným svetom. The New York Times ich preskúmaním zistil, že Mossack Fonseca mala za posledných desať rokov takisto najmenej 2400 klientov trvalo žijúcich v USA a v ich prospech vytvorila najmenej 2800 spoločností na britských Panenských ostrovoch, v Paname, na Seychelách a v ďalších krajinách, ktorých jurisdikcie sa špecializujú na pomoc tým, ktorí chcú ukryť svoj majetok.

Sídlo firmy Mossack Fonseca v Paname.
Zobraziť galériu (4)
Sídlo firmy Mossack Fonseca v Paname.  (Zdroj: SITA/AP)

Mnoho z týchto transakcií bolo legálnych - existujú legitímne dôvody, prečo vytvoriť zahraničné účty; najmä v prípade založenia podniku v zahraničí alebo kúpy nehnuteľnosti v inej krajine.

Avšak tieto dokumenty - dôverné e-maily, kópie pasov, účtovné dokumenty so záznamami transakcií a dokonca aj rôzne krycie mená používané pre jednotlivých klientov - ukazujú, že spoločnosť Mossack Fonseca robila oveľa viac, než že len vytvárala zahraničné firmy a účty. Pre mnohých zo svojich amerických klientov firma ponúkala niečo ako sprievodcu po spôsoboch, ako obísť či uniknúť americkým daňovým zákonom.

Panama City
Zobraziť galériu (4)
Panama City  (Zdroj: SITA/AP)

To zahŕňalo tiež odhalenie nastrčeného majiteľa zahraničného účtu, ktorý len kryl skutočného majiteľa z USA. Alebo radu jednému americkému občanovi, aby na otvorenie účtu v zahraničí použil svoj druhý pas inej krajiny, a vyhol sa tak pozornosti finančných úradov, ako vyplýva z dokumentov. A pokiaľ by v niektorej z využívaných zahraničných bánk začali klásť príliš veľa nepohodlných otázok ohľadom účtu niektorého z klientov, potom sa spoločnosť Mossack Fonseca jednoducho obrátila na inú, menej zvedavú bankovú inštitúciu.

Federálne zákony umožňujú občanom Spojených štátov prevádzať peniaze do zahraničia, avšak tieto prevody je nutné hlásiť ministerstvu financií, pretože kapitálové zisky a príjmy z úrokov a dividend podliehajú zdaneniu rovnako, ako by tieto peniaze boli investované na americkom území. Federálne úrady odhadujú, že americká vláda kvôli nezaplateným daniam so zahraničnou účasťou prichádza ročne o 40-70 miliárd dolárov (cca 35-62 miliárd eur).

Viac o téme: Panama PapersMossack Fonseca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu