Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Hororová cesta domov z výletu: Streľba na český autobus plný žiakov, šiesti zranení!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONTÉLIMAR - Neopísateľnú hrôzu zažili deti z Česka, ktoré sa vracali zo Španielska. Na juhu Francúzska na ich autobus zaútočil neznámy strelec. Črepiny sa rozleteli do celého vozidla. Dôvod incidentu je nejasný.

Minúty hrôzy a strachu prežilo 73 turistov. V dvojposchodovom autobuse boli individuálni turisti, ale aj deviataci zo základnej školy z mesta Stod v Česku s doprovodom a tromi vodičmi. Plzeňským autobusom sa vracali domov z výletu v španielskej Barcelone. K hrozivému incidentu došlo o pol jedenástej v sobotu večer na francúzskej diaľnici A7. Črepiny z rozbitého skla zasiahli a poranili tri deti. 

Záchranné zložky v pohotovosti

"Normálne sme išli, všetko bolo v pohode. Zrazu som započul takú hlasnú tupú ranu, ktorá prišla zľava. Celkom som sa zľakol. Počul som, ako niekto volá, že nejaký cestujúci krváca," povedal pre český blesk.cz žiak Vojto. Vodič autobusu zišiel na odpočívadlo, kde do niekoľkých minút dorazili záchranári a polícia. Všetky deti odviedli do bezpečia.  

Záchranári odviezli zranených do nemocníc v Montélimar a Valence. Päť osôb bolo podľa francúzskych médií poranených ľahko. Vážnejšia je situácia u 54-ročnej ženy, ktorú črepy zasiahli do oka, naďalej je hospitalizovaná. 


Prečítajte si aj:

Slovenskí colníci zadržali autá s migrantmi: Strhla sa streľba, Sýrčanku museli operovať


Autobus zasiahli dve rany

Francúzskym vyšetrovateľom sa zatiaľ nepodarilo identifikovať páchateľa. Podľa prvých správ strieľal útočník z premostenia diaľnice A7, po ktorej autobus šiel. Niektoré médiá ale špekulujú, že podľa predbežných balistických expertíz stál na okraji diaľnice, nie na moste.

Francúzska polícia spresnila, že poschodový autobus bol zasiahnutý dvakrát a že hľadaný útočník strieľal z loveckej pušky, zrejme väčšieho kalibru. "Prvý výstrel rozbil predné sklo, potom druhý výstrel rozbil po niekoľkých sekundách zadné sklo vozidla," povedal novinárom prokurátor z oblasti incidentu Alex Perrin. Vyšetrovatelia podľa francúzskych médií prinajmenšom jeden vystrelený projektil našli.

Nešlo o teroristický útok

Perrin neverí, že by si strelec úmyselne vybral konkrétne český autobus. "Nie je dôvod si myslieť, že tento autobus bol väčším terčom než nejaký iný," citovala prokurátora mesta Valence agentúra AFP. V minulosti francúzska polícia riešila niekoľko prípadov, kedy neznámi páchatelia hádzali z diaľničných mostov na autá kamene. Strelcom bol s najväčšou pravdepodobnosťou psychicky narušený človek. 

Deti sú už v Česku

Deti aj so svojím sprievodom v nedeľu bezpečne dorazili náhradným autobusom domov. Riaditeľka školy Martina Macánová pre iDnes povedala, že jeden žiak má kvôli zasiahnutiu črepinami poranenú hlavu. Vo Francúzsku ho ošetrili a do Česka sa vrátil samostatne v sprievode učiteľky.

 
 

 

Viac o téme: StreľbaFrancúzskoMontélimar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu