Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moskva sa ocitla na nelichotivom zozname svetových hrozieb: Len tesne za teroristami!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké ministerstvo obrany v novej koncepcii zaistenia bezpečnosti krajiny, tzv. Bielej knihe, odporúča medzi najväčšie hrozby zaradiť Rusko, ešte nedávno považované za partnera. O dokumente, ktorý má nemecká vláda prerokovať pred letnými prázdninami, informoval cez víkend nemecký denník Die Welt. "Nemecko stavia Rusko na rovnakú úroveň ako teroristov," zdôraznila v tejto súvislosti ruská televízna stanica REN.

Rusko spochybňuje európsky poriadok vytvorený po studenej vojne, hovorí sa v dokumente, ktorý na ôsmich desiatkach strán upresňuje, ako by Nemecko malo reagovať na hrozby a za pomoci akých prostriedkov. Predchádzajúca nemecká Biela kniha vyšla v roku 2006.

Rusko už nie je partnerom, ale stalo sa súperom; odvracia sa od Západu, zdôrazňuje strategické súperenie a zvyšuje vojenskú aktivitu na hraniciach Európskej únie, píše Die Welt v pasáži venovanej ruskej problematike. Cituje pritom z návrhu Bielej knihy: "Bez zásadnej zmeny kurzu bude Rusko v dohľadnej budúcnosti predstavovať problém pre bezpečnosť na našom kontinente."

V zozname hrozieb Nemci zaradili Rusko na tretie miesto: za teroristické ohrozenie a za kybernetické útoky. Riziko terorizmu podľa Bielej knihy stúpa s návratom európskych islamistov z bojísk v Sýrii a Iraku. Títo teroristi sú schopní podniknúť útoky aj s využitím chemických a možno aj biologických a rádioaktívnych látok.

Medzi hrozbami sa objavili aj internetoví piráti, konflikty v susedstve Európskej únie, nekontrolovateľná migrácia, radikálny nacionalizmus v členských štátoch EÚ, regionálne preteky v zbrojení, obmedzenia prístupu k zdrojom, zmeny klímy a tiež riziko pandémie.

Viac o téme: RuskoNemeckoBiela kniha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu