Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bývalý senátor chce odkryť nelichotivú pravdu o páde dvojičiek: Je na 28 tajných stranách

Dvojićky tesne po útoku
Dvojićky tesne po útoku (Zdroj: YouTube)

NEW YORK – Od útoku na newyorské dvojičky, ktorý 11. septembra 2001 šokoval svet, ubehlo už viac ako 15 rokov. Američania sa však doteraz celú pravdu nedozvedeli. Skrýva sa v 28 doteraz nezverejnených stranách z výsledku kongresového vyšetrovania?

Verejnosť doteraz tieto utajené stránky nevidela. Desiateho apríla síce bol odvysielaný dokument „60 minutes“ (60 minút), ktorý sa nimi zaoberal a objavilo sa v ňom viacero osôb, ktoré vyzvali Biely dom k odtajneniu a zverejneniu. Medzi nimi bol aj bývalý demokratický senátor Bob Graham. Ako vysvetľuje v článku na stránkach denníka Washington Post, o dva dni neskôr mal telefonát z Bieleho domu, pričom dostal sľub, že prezident sa k téme vyjadrí najneskôr do konca júna.

Grahamove nádeje zmaril začiatkom mája šéf CIA John Brennan. V rozhovore pre televíznu stanicu NBC sa vyjadril, že kontroverzných 28 strán by nemalo byť zverejnených. Domnieva sa, že Američania by nedokázali objektívne zhodnotiť a mohli by útok spájať so Saudskou Arábiou.

Zdá sa však, že v zamotanej situácii môže nastať obrat. Už v pondelok americký senát odsúhlasil návrh zákona, ktorí umožní príbuzným obetí útokov z 11. septembra 2001 žalovať vládu Saudskej Arábie, a to aj napriek vyhrážkam zo strany Saudov.

Ako totiž uviedol jeden z členov vyšetrovacej komisie, investičný bankár John F. Lehman, pri útoku mali pomáhať aj Saudi s napojením na vládu Saudskej Arábie. "Naša správa nikdy nemala byť chápaná ako oslobodenie Saudskej Arábie," naráža Lehman na fakt, že správu z roku 2004 vníma množstvo ľudí práve tak. 

Z podpory teroristov bol podozrievaný saudskoarabský diplomat Fahad al-Thumairy, ktorý bol vyhostený zo Spojených štátov, no nikdy nebol obvinený zo zločinu. "Bolo to veľmi jasné, že Thumairy klame," povedal o diplomatovom výsluchu jeden z členov komisie. "Bolo taktiež jasné, že je nebezpečný."

Bob Graham žiada zverejnenie 28 strán z viacerých dôvodov. Medzi najdôležitejšie patrí možnosť pre Američanov posúdiť odpovede na niekoľko otázok. Majú Američania veriť tomu, že 19 únoscov konalo samostatne vzhľadom na fakt, že väčšina z nich neovplývala dobrou angličtinou či vzdelaním a nikdy predtým nebola v USA? Pomohol preto teroristom niekto zo zahraničia a ak áno, kto to bol?

Viac o téme: 11. septemberUSASaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu