Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zomrel vojenský veliteľ libanonskej organizácie: Zo Sýrie sa vrátil ako mučeník

Mustafa Badraddín Zobraziť galériu (2)
Mustafa Badraddín (Zdroj: TASR / AP)

BEJRÚT - Libanonská šíitska organizácia Hizballáh dnes oznámila smrť svojho vojenského veliteľa Mustafu Badraddína. Televízia Majádín blízka Hizballáhu síce informovala, že bol muž zabitý pri izraelskom nálete v libanonsko-sýrskej hranici, Hizballáh ale neskôr spresnil, že Badraddín zomrel prí explózii pri letisku v sýrskej metropole Damask, a zodpovednosť za útok zatiaľ nikomu nepripísal. Hizballáh bojuje na strane sýrskej armády v tamojšej vojne.

Badraddín bol jedným z najvyšších veliteľov v Hizballáhu a zodpovedal za operácie v Sýrii. Podľa oznámenia Hizballáhu zomrel Badraddín pri výbuchu, ktorý zasiahol základňu tejto organizácie pri damašskom letisku. Organizácia vraj ešte len zisťuje, kto bol za explóziou. Nie je ani jasné, či išlo o letecký, raketový alebo delostrelecký útok.
 
"Podľa prvých informácií zomrel brat a veliteľ Mustafa Badraddín pri veľkej explózii, ktorá zasiahla jednu z našich pozícií pri letisku v Damasku. Budeme pokračovať vo vyšetrovaní, aby sme zistili, čo výbuch spôsobilo," povedal Hizballáh vo vyhlásení, podľa ktorého bolo pri útoku tiež niekoľko ľudí zranených.
 
Televízia Hizballáhu al-Manar pripomenula, že Badraddín pred niekoľkými mesiacmi povedal, že sa zo Sýrie vráti buď ako mučeník, alebo s víťazným práporom. "Dnes sa vrátil ako mučeník," oznámila televízia. Podľa izraelských médií je nepravdepodobné, že je za útok zodpovedný Izrael. Denník Haarec napísal, že okrem prvej správy televízie Majádín sa informácie o izraelskom podieľaní na útoku už v ďalších vyhláseniach Hizballáhu neobjavujú. Nie je ani jasné, kedy bol veliteľ zabitý.

Badraddín nebol v útokoch žiadnym nováčikom

Izrael do konfliktu v Sýrii vojensky nezasahuje, ale niekoľkokrát bombardoval zbrojný konvoj pre Hizballáh idúci na sýrskom území. Táto organizácia proti Izraelu bojuje a Izrael chce zabrániť jej vyzbrojovaniu dalekonosnými raketami. Izrael bol podľa všetkého v roku 2008 za útokom na Badraddínovho švagra a bývalého vojenského veliteľa Hizballáhu Imada Mugníja, ktorý zomrel pri bombovom útoku v Damasku. Hizballáh tvrdí, že Mugníja zlikvidovali agenti izraelského Mossadu. Badraddín po ňom prevzal velenie Hizballáhu.
 
Medzi najznámejšie činy, ktoré má Badraddín na svedomí, patria útoky na americkú a francúzsku ambasádu v Kuvajte v roku 1983, pri ktorých zomrelo niekoľko ľudí. Osobitný tribunál OSN pre Libanon predvlani začal proces, v ktorom Badraddín a štyria členovia Hizballáhu čelili obvineniu z prípravy a vykonania vraždy expremiéra Harírího. Súdení boli v neprítomnosti.
 
Hariri a ďalších 21 ľudí zahynuli 14. februára 2005 pri bombovom atentáte v Bejrúte. Išlo o jeden z najkrvavejších útokov namierených v tej dobe na odporcu sýrskeho vplyvu v Libanone, ku ktorým Hariri patril. Hizballáh spojitosť s atentátom poprel a pohrozil útokom na kohokoľvek, kto sa pokúsi zadržať podozrivých.
Viac o téme: MŕtvyVeliteľMustafa Badraddín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu