Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FOTO Spoločné vojenské cvičenie 1300 vojakov, USA posilňujú systém protiraketovej obrany v Európe

Na spoločnom vojenskom cvičení sa zúčastňuje 1300 vojakov Zobraziť galériu (4)
Na spoločnom vojenskom cvičení sa zúčastňuje 1300 vojakov (Zdroj: SITA)

TBILISI - Približne 1300 amerických, britských a gruzínskych vojakov sa od dnešného dna zúčastňuje na spoločných manévroch v Gruzínsku, ktoré majú pripraviť tamojšie jednotky na pôsobenie v rámci Síl rýchlej reakcie NATO (NRF). Informovala o tom agentúra AP.

Gruzínsky prezident Giorgi Margvelašvili dnes pri príležitosti otvorenia dvojtýždňového vojenského cvičenia povedal, že jeho krajina sa raz určite stane členom Severoatlantickej aliancie. Prvé takéto manévre sa konali v Gruzínsku vlani. Podľa Moskvy budú na nich tento rok nasadené aj americké tanky typu Abrams.

Na spoločnom vojenskom cvičení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo minulý týždeň nad aktivitami NATO v tejto bývalej Sovietskej republike nevôľu. Označilo ich za "provokatívny krok" snažiaci sa o destabilizáciu celého regiónu. Gruzínsko následne kontrovalo vyjadrením, že za výrazne provokatívnejšiu považuje práve ruskú podporu gruzínskych separatistických oblastí Abcházsko a Južné Osetsko. AP pripomenula, že na prebiehajúcej operácii NATO v Afganistane sa zúčastňuje aj 870 gruzínskych vojakov.

USA posilňujú systém protiraketovej obrany NATO v Európe

Americký protiraketový štít, ktorý má chrániť Európu pred balistickými raketami, sa tento týždeň rozrastie. Vo štvrtok uvedú do prevádzky jeho novú súčasť v Rumunsku a o deň nato začnú stavebné práce na ďalšej plánovanej základni v Poľsku, informovala dnes tlačová agentúra AP. Predstavitelia USA, NATO a Rumunska vo štvrtok v juhorumunskej obci Deveselu slávnostne otvoria novú americkú základňu, ktorá bude súčasťou širšieho systému protiraketovej obrany NATO. Hlavný prejav na slávnosti prednesie generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Na spoločnom vojenskom cvičení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

V piatok poľskí a americkí predstavitelia uskutočnia symbolický prvý výkop v poľskej obci Redzikowo neďaleko mesta Slupsk pri pobreží Baltského mora. Odštartujú tak plánovanú stavbu americkej protiraketovej základne, ktorá by sa mala zapojiť do systému v roku 2018.

Rusko pohrozilo, že bude reagovať na plánovanú súčasť systému v Poľsku rozmiestnením rakiet Iskander v Kaliningrade. Iskandery sú schopné niesť jadrové aj konvenčné hlavice a majú dolet do 500 kilometrov, čo zahŕňa väčšinu územia Poľska. Rusko ich v Kaliningrade dočasne rozmiestnilo už vlani počas vojenského cvičenia, aby demonštrovalo svoju schopnosť ich rýchleho presunu. Podľa mienky Poliakov tam časť z nich zostala až doteraz.

Na spoločnom vojenskom cvičení
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Americký protiraketový štít zahŕňa aj radar v Turecku a štyri torpédoborce námorných síl s domovským prístavom v Španielsku. V súčasnosti mu velia USA, ale keď bude plne funkčný rozšírený systém, prevezme velenie NATO. Agentúra AP pripomenula, že budovanie protiraketového štítu v Európe presadil bývalý americký prezident George W. Bush a terajší prezident Barack Obama plány upravil - na žiadosť Čechov vynechal súčasť, ktorá mala byť pôvodne umiestnená na území ČR.

Viac o téme: CvičenieVojaciUSANATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu