Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putinovi leží v žalúdku štít NATO: Poľsko a Rumunsko už vopred varoval

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Moskva bude musieť reagovať na americký protiraketový štít odvetným opatrením. Poľsko a Rumunsko zároveň varoval pred tým, že by sa mohli ocitnúť v hľadáčiku ruských rakiet, keďže sa na ich území sa postupne aktivuje systém protiraketovej obrany NATO, ktorý Moskva vníma ako hrozbu pre svoju bezpečnosť.

Putin svoje doposiaľ najostrejšie slová na adresu amerického protiraketového štítu vyslovil počas svojej dvojdňovej návštevy v Grécku, citovala ho agentúra Reuters. "Ak ešte včera ľudia žijúci v týchto oblastiach Rumunska jednoducho nevedeli, čo to znamená byť v hľadáčiku, tak dnes budeme nútení vykonať určité opatrenia na zaistenie našej bezpečnosti," povedal Putin na spoločnej tlačovej konferencii s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom. "Rovnako to platí aj v prípade Poľska," dodal. 

Alexis Tsipras a Vladimir
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

O aké konkrétne opatrenia by išlo už Putin nespresnil. Uviedol však, že Rusko nie je v tejto veci iniciátorom, ale len reaguje na kroky, ktoré už podnikol Washington. Veľmi jasne sa Putin na tlačovej konferencii vyjadril ohľadne Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. "Pokiaľ ide o Krym, považujeme túto otázku za navždy uzatvorenú. Rusko nebude viesť o tejto téme s nikým žiadne diskusie," uviedol šéf Kremľa. 

Dotkol sa tiež otázky napätých vzťahov s Ankarou, ktoré sa vyhrotili po tom, ako vlani 24. novembra turecká stíhačka F-16 zostrelila pri hraniciach so Sýriou ruský bombardér Su-24. Putin uviedol, že je pripravený o obnove týchto vzťahov uvažovať, iniciatíva by však musela vzísť zo strany Ankary a tomu podľa jeho slov zatiaľ nič nenasvedčuje. 

Neobišiel ani opozíciu

Ruský prezident sa v piatok večer stretol v Aténach aj s vodcom hlavnej opozičnej konzervatívnej strany Nová demokracia (ND) Kyriakosom Mitsotakisom, informovala tlačová agentúra DPA. Mitsotakis navštívil Putina vo večerných hodinách na hoteli a ruský prezident vyjadril nádej, že ďalšie parlamentné strany budú pozitívne reagovať na ruské záujmy v Grécku.

Predtým na stretnutí s premiérom Alexisom Tsiprasom zaznelo, že Grécko považuje posilňovanie vzťahov s Ruskom za svoju strategickú voľbu. Vodca Novej demokracie povedal Putinovi, že sa s vládnucou zhodujú na posilnení vzťahov medzi Gréckom a Ruskom. A poznamenal, že Nová demokracia, ktorá bola v rokoch 2004-2009 pri moci, už vtedy výrazne usilovala o rozšírenie vzťahov medzi oboma krajinami.

Putin pricestoval do Grécka s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a čelnými predstaviteľmi štátnych ropných a plynárenských spoločností. Na bezpečnosť Putina v Aténach dohliada okolo 2500 gréckych policajtov, ktorí podľa tlačovej agentúry AP zablokovali väčšinu centra pre motoristov i verejnú hromadnú dopravu.

Dnes Putin navštívi horu Athos, známu ako Svätú horu, kde sa nachádza množstvo kláštorov a posvätných miest pravoslávnych kresťanov. Navštívi kláštor svätého Panteleimona a ruských mníchov. Práve tento rok uplynie tisíc rokov odvtedy, čo sa tam usídlili. V kláštore sa Putin stretne s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom.

Viac o téme: VarovanieVladimir PutinŠtít NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu