Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vyhrali voľby, no aj tak sa im niečo nezdá: V Srbsku sa budú prepočítavať hlasy

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič (Zdroj: Facebook)

BELEHRAD - Vládnuca Srbská pokroková strana (SNS) premiéra Aleksandara Vučiča požiadala dnes o prepočítanie hlasov z nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách. Vučičova strana zaznamenala už tretie volebné víťazstvo po sebe a podľa prvých výsledkov zverejnených v nedeľu večer si mala udržať doterajšiu absolútnu parlamentnú väčšinu.

V reakcii na sťažnosti opozičných lídrov však Štátna volebná komisia zverejnila upravené výsledky, podľa ktorých SNS absolútnu väčšinu stratila. Do 250-členného parlamentu sa namiesto toho dostalo ešte niekoľko menších strán, ktoré tesne prekročili päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti. 

SNS dnes preto požiadala o prepočítanie hlasov odovzdaných v nedeľňajších voľbách a požiadala o prístup ku všetkým volebným materiálom. Na tento účel vytvorila aj vlastný expertný právny tím, uviedla agentúra Tanjug. 

Samotný Vučič v tejto súvislosti vyhlásil, že pri sčítavaní hlasov počas volebnej noci sa udiali "čudné veci". Podľa vlastného sčítania získala SNS výrazne viac než 50 percent hlasov, a nie 48 percent, ako to uvádzajú neskoršie oficiálne výsledky. 

Vážne podozrenia neregulárností počas nedeľňajších volieb doposiaľ vznášali len opozičné strany, ktoré obviňujú Vučiča zo snáh o vytvorenie autoritatívnej vlády. Skupina opozičných strán už v pondelok vytvorila vlastný právny tím na analýzu volebných výsledkov.

Viac o téme: SrbskoAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu