Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nenávisť k Slovákom v Srbsku: VIDEO Politik nás prirovnal k polovojenským jednotkám z 2. svetovej

Bojan Pajtić
Bojan Pajtić (Zdroj: YouTube/Rtv Ok)

VOJVODINA - Slováci, žijúci v srbskej autonómnej oblasti Vojvodina, nemajú na ružiach ustlané. Nie je to prvýkrát, čo sa musia vysporiadať s nátlakom skupín, ktorým sa nepáči ich angažovanie sa na politickej scéne a najnovšie ich predseda Demokratickej strany Bojan Pajtić vo svojom vyhlásení na volebnom zhromaždení počastoval prirovnaním, ktoré rozhorčilo aj našu ambasádu.

Slováci sa v Srbsku boja o život: VIDEO Vtiahli ich do politickej vojny, zúfalí prosia o pomoc

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku sa dôrazne ohradilo voči slovám Bojana Pajtića, ktorý našu národnostnú menšinu prirovnal k "četnikom", príslušníkom srbských národných paravojenských zborov, ktoré sa objavili po prvýkrát v časoch balkánskych vojen na začiatku 20. storočia, keď sa rozpadala Osmanská ríša a neskôr potom pôsobili aj v ďalších konfliktoch, ako bola druhá svetová vojna.

"Slováci v Srbsku viac ako 250 rokoch žijú v harmónii s príslušníkmi väčšinového národa a ako takí prispievajú k hodnotám ochrany, zlepšenia stavu a udržovania srbskej kultúry, takže ich porovnanie s polovojenskými jednotkami z doby druhej svetovej vojny, ktoré sú spojené so šírením nacionalistickej ideológie, je neprístojné," vyjadrila sa podľa portálu rtvok.com naša ambasáda.

Bojan Pajtić takto brojil proti Slovákom

"Príslušníci slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku sú občanmi Srbskej republiky a ako takí majú právo podieľať sa na politickom živote krajiny, a majú slobodu voľby politickej príslušnosti. Očakávame verejné ospravedlnenie predsedu Demokratickej strany Bojana Pajtića," uviedlo veľvyslanectvo.

Viac o téme: Bojan Pajtić
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu