Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rusko pomáha Sýrii v boji proti extrémistom: Ofenzíva vraj nie je plánovaná

Sergej Rudskoj na brífingu k Sýrii Zobraziť galériu (3)
Sergej Rudskoj na brífingu k Sýrii (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská armáda v pondelok oznámila, že pomáha sýrskym vládnym silám v boji proti Frontu an-Nusra - odnoži teroristickej siete al-Káida - v okolí mesta Aleppo. Zdôraznila však, že ofenzíva na túto severosýrsku metropolu nie je plánovaná, informovali agentúry AP a Reuters.

Predstaviteľ ruského generálneho štábu generálporučík Sergej Rudskoj na brífingu v Moskve povedal, že Front an-Nusra zhromaždil juhozápadne a severne od Aleppa takmer 10.000 bojovníkov a pripravuje sa na odrezanie mesta od strategickej cesty, ktorá ho spája so zvyškom krajiny.

Sergej Rudskoj ukázal na brífingu mapu z oblasti okolo mesta Aleppo.
Zobraziť galériu (3)
Sergej Rudskoj ukázal na brífingu mapu z oblasti okolo mesta Aleppo.  (Zdroj: SITA)

"Všetky aktivity sýrskej armády a ruských leteckých síl sú zamerané na narušenie plánov Frontu an-Nusra. Nie je plánovaný útok na mesto Aleppo," povedal Rudskoj. Jeho vyjadrenia sú v rozpore s vyhlásením sýrskeho premiéra Wáila Halkího, ktorý v nedeľu ruským poslancom v Damasku podľa správ povedal, že sýrska armáda a ruské vzdušné sily pripravujú spoločnú operáciu na "oslobodenie" Aleppa.

Sergej Rudskoj
Zobraziť galériu (3)
Sergej Rudskoj  (Zdroj: SITA)

Približne polovicu Allepa, ktoré bolo pred vypuknutím sýrskej občianskej vojny najväčším mestom v krajine, ovládajú už niekoľko rokov povstalci. Sýrske médiá v pondelok informovali o tom, že k Aleppu smeruje množstvo vojakov a armádnej techniky sýrskej armády a jej spojencov. V posledných týždňoch došlo v okolí mesta k bojom medzi povstalcami a jednotkami lojálnymi režimu prezidenta Bašára Asada, čo ohrozuje krehké prímerie pred novým kolom mierových rozhovorov.

Dohoda o prímerí, ktorá v Sýrii platí od konca februára, sa týka len oblastí bojov medzi vládnymi jednotkami a sýrskymi povstalcami, nevzťahuje sa na extrémistické skupiny ako Daeš a Front an-Nusra.

Viac o téme: RuskoSýriaSergej Rudskoj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu