Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Putin sa poistil proti nepokojom v uliciach: Demonštrantov potlačí špeciálna jednotka

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Nový ruský bezpečnostný útvar - Národná garda - bude mať okrem iných kompetencií vo svojej právomoci zasahovať proti masovým nepokojom a zhromaždeniam, napísala dnes agentúra AP.

Vytvorenie Národnej gardy oznámil v utorok v Kremli ruský prezident Vladimir Putin a dodal, že sa bude zameriavať na boj proti terorizmu a organizovanému zločinu. V dnes zverejnenom prezidentskom výnose sa píše, že nový bezpečnostný útvar bude mať tiež právomoc na zásahy počas masových nepokojov a na ich potlačenie bude môcť používať nesmrtiace zbrane ako napríklad omračujúce granáty. 

Národná garda vznikne na základe vojsk ministerstva vnútra a jej súčasťou sa stanú aj ďalšie zložky rezortu vnútra ako poriadková polícia. Povedie ju bývalý šéf Putinovej ochranky Viktor Zolotov. Putin svoje rozhodnutie zverejnil počas stretnutia so Zolotovom a ďalšími predstaviteľmi bezpečnostných síl, ktoré odvysielala televízia. 

Ruské médiá v tejto súvislosti informovali, že by malo ísť o útvar so 400.000 príslušníkmi. 
Putinov hovorca Dmitrij Peskov už v utorok potvrdil, že Národná garda by sa mohla využiť aj pri rozháňaní nepovolených verejných zhromaždení. Dodal však, jej vytvorenie nesúvisí so septembrovými parlamentnými voľbami. Putin vydal ďalej v utorok príkaz, aby federálna protidrogová agentúra, Federálna služba pre kontrolu obratu narkotik (FSKN), a Federálna migračná služba (FMS) prešli pod ministerstvo vnútra. 

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu