Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šokujúci verdikt súdu: Podozrivý zo šiestich brutálnych vrážd sa dostal na slobodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

VIEDEŇ - Súd v hlavnom meste Rakúska prepustil dnes na kauciu ruského občana Aslana G., ktorého zadržiavali rakúske orgány od januára 2015 v súvislosti s podozrením zo spáchania šiestich vrážd vo svojej domovskej krajine. Rakúska verejnoprávna stanica ORF o tom informovala s odvolaním sa na hovorkyňu krajinského trestného súdu vo Viedni.

Aslana G., ktorého ruské orgány označili za šéfa zločineckej skupiny, zatkli vlani na viedenskej hlavnej železničnej stanici, na čo moskovská prokuratúra požiadala o jeho vydanie do Ruska. Prepustenie na kauciu vo výške 100.000 eur predstavuje podľa ORF "senzačný vývoj" v jeho prípade.

Vydanie 45-ročného Aslana G. do Ruska justičné orgány v Rakúsku najskôr schválili, koncom minulého roka však tento proces pozastavili pre obavy ohľadne dodržiavania ľudských práv. K vypršaniu tzv. vydávacej väzby, ktorá je časovo obmedzená, došlo už 19. januára, naďalej ho však zadržiavali v súvislosti s vyšetrovaním v Bulharsku, kde údajne používal falošný cestovný pas.

Údajný šesťnásobný vrah gruzínskeho pôvodu pred svojím prepustením na slobodu podľa ORF ubezpečil, že zostane v Rakúsku až do konečných rozhodnutí ohľadne svojho vydania na stíhanie do Ruska či Bulharska.

Podľa ruských vyšetrovateľov bol Aslan G. v minulosti šéfom zločineckej skupiny, pričom od novembra 2012 do októbra 2013 nechal zlikvidovať šiestich jej členov. Ďalšie tri osoby z okolia Aslana G. prišli o život pri atentátoch, ktoré údajne objednal, v decembri 2012 a júni 2013. Jeho gangu sa pripisujú aj vraždy severoosetského vicepremiéra Kazbeka Pagijeva a starostu mesta Vladikavkaz Vitalija Karajeva z roku 2008.

Samotný Aslan G. akúkoľvek vinu opakovane dôrazne poprel a označil obvinenia za politicky motivované.

Viac o téme: ViedeňRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu