Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Irán obmedzil svoj jadrový program: USA a Európska únia zrušili sankcie

Irán obmedzil svoj nukleárny program. USA a EÚ následne zrušili sankcie voči Iránu. Zobraziť galériu (3)
Irán obmedzil svoj nukleárny program. USA a EÚ následne zrušili sankcie voči Iránu. (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ – Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano dnes potvrdil, že Irán obmedzil svoj jadrový program. Jeho oznámenie tak vydláždilo cestu k ukončeniu západných sankcií voči Teheránu, informovala agentúra DPA.

"Je to dôležitý deň pre medzinárodné spoločenstvo," povedal Amano vo Viedni. Teraz, keď MAAE potvrdila, že Irán obmedzil svoj jadrový program, sú Európska únia a Spojené štáty - v rámci vlaňajšej dohody medzi Teheránom a šiestimi veľmocami - povinné oznámiť zrušenie sankcií voči Iránu, dodala DPA.

USA a EÚ rušia sankcie voči Iránu 

Spojené štáty a Európska únia rušia sankcie uvalené na Irán, vyhlásila dnes vo Viedni vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. Informovala o tom agentúra DPA.

Stalo sa tak krátko po tom, čo Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil svoje záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami. Generálny riaditeľ MAAE Jukija Amano oznámil, že Irán obmedzil svoj jadrový program. "Je to dôležitý deň pre medzinárodné spoločenstvo," povedal Amano vo Viedni.

Jukija Amano
Zobraziť galériu (3)
Jukija Amano  (Zdroj: SITA)

V dohode so šiestimi svetovými veľmocami sa Irán zaviazal výrazne obmedziť svoje jadrové aktivity výmenou za zrušenie reštriktívnych opatrení zo strany EÚ a USA, ktoré vážne poškodzovali jeho ekonomiku. Irán súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom.

Zredukovanie jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť atómové zbrane. Implementácia predmetnej jadrovej dohody prišla 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

Dohoda s Iránom otvára cestu k riešeniu ďalších kríz na Blízkom východe 

Implementácia jadrovej dohody s Iránom zjednoduší podľa slov amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho riešenie ďalších problémov na Blízkom východe. Kerry spoločne s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou v sobotu večer vo Viedni oznámili, že Spojené štáty a Európska únia rušia sankcie uvalené na Irán.

John Kerry
Zobraziť galériu (3)
John Kerry  (Zdroj: SITA)

"S plne implementovanou dohodou, môže medzinárodné spoločenstvo konečne začať pracovať na riešení ďalších problémov regiónu... vrátane krízy v Sýrii," vyhlásil Kerry, ktorého citovala agentúra DPA. Dohodu s Iránom zároveň označil za prelomovú. "Dnešok je prvým dňom bezpečnejšieho sveta," dodal. Kerry dodal, že medzinárodné spoločenstvo by malo voči Iránu a jeho plneniu dohodnutých záväzkov zostať aj v nadchádzajúcich rokoch ostražité. 

Irán chce po zrušení sankcií kúpiť vyše sto lietadiel Airbusu

Irán plánuje kúpiť 114 civilných lietadiel od spoločnosti Airbus, avizoval dnes iránsky minister dopravy Abbás Ahmad Achúndí. Informovala o tom agentúra Reuters."Urobili sme prvý krok k dohode s Airbusom o kúpe 114 lietadiel," povedal Achúndí. Hodnota tohto kontraktu by bola podľa katalógových cien vyššia než desať miliárd dolárov. 

Generálny riaditeľ MAAE vycestuje do Teheránu 

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano vycestuje dnes do Teheránu, aby sa tam stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a tiež so šéfom Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alím Akbarom Sálehím. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

"Diskusia sa bude zaoberať úlohou MAAE pri overovaní a sledovaní jadrových záväzkov Iránu v súlade so Spoločným komplexným akčným plánom (JCPOA)," uviedla MAAE použijúc tak oficiálny názov pre minuloročnú dohodu medzi Iránom a šiestimi veľmocami. 

Viac o téme: Jadrový programIránEurópska úniaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu