Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Iba náhoda odvrátila jadrovú katastrofu: Ako USA omylom zhodili bomby na Španielsko!

Po 80 dňoch vyzdvihli vodíkovú bombu z mora. Zobraziť galériu (3)
Po 80 dňoch vyzdvihli vodíkovú bombu z mora. (Zdroj: u.s.navy)

LONDÝN/BRATISLAVA - Dňa 17. januára 1966 americký bombardér B-52 prišiel o štyri jadrové hlavice nad Španielskom pri nehode, ktorá mohla priniesť Sovietskemu zväzu výhodu v studenej vojne. Nehovoriac o tom, že len obrovské šťastie zabránilo vymazaniu južnej časti spomínanej európskej krajiny z máp sveta.

KĽDR desí svet, vodíková bomba je hrozbou: Najsilnejšiu vyskúšal Sovietsky zväz v roku 1961

Bombardér sa počas tajnej misie nad Európou zrazil s tankovacím lietadlom KC-135 a zrútil sa. KC-135 bolo po zapálení nákladu paliva úplne zničené. Výsledkom bolo uvoľnenie štyroch vodíkových bômb B28 smerom na malú rybársku dedinu Palomares na pobreží Stredozemného mora. Pri zrážke prišlo o život sedem letcov, ale našťastie bolo Španielsko ušetrené jadrovej katastrofy.

Časť zrúteného lietadla našli španielski roľníci.
Zobraziť galériu (3)
Časť zrúteného lietadla našli španielski roľníci.  (Zdroj: profimedia.sk)

Jednu bombu našli Američania úplne nepoškodenú, pri ďalších dvoch vybuchli iba konvenčné výbušniny, ktoré aj tak spôsobili zamorenie dvoch kilometroch štvorcových pobrežia Andalúzie toxickým plutóniovým žiarením a najväčšiu starosť spôsobila Spojeným štátom štvrtá bomba, ktorá dopadla kamsi do Stredozemného mora. Velitelia rozbehli zúfalú pátraciu a záchrannú akciu, ktorá zahrňovala pozemné aj námorné tímy v snahe predbehnúť Sovietov, aby sa im nedostalo do rúk stratené zariadenie.

Vojenský tábor v Španielsku. V januári sa začalo pátranie po bombách.
Zobraziť galériu (3)
Vojenský tábor v Španielsku. V januári sa začalo pátranie po bombách.  (Zdroj: profimedia.sk)

Špecialisti napokon oslávili úspech po dva a pol mesiaci hľadania, kedy sa im naozaj podarilo bombu nájsť vo vzdialenosti približne osem kilometrov od brehu. Lety bombardérov boli súčasťou operácie Dome, ktorá umožňovala USA lietať po oblohe 24/7 s plnou jadrovou kapacitou. Dnes všetko, čo zostalo z incidentu, sú značky na pokojnej španielskej pláži, ktoré vystríhajú turistov, aby nevstupovali do kontaminovanej oblasti.

Viac o téme: BombaPalomares
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu