Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Iránci podpálili saudské veľvyslanectvo: Napätie stúpa, prerušili sa diplomatické styky

Protesty v Teheráne po poprave šítskeho duchovného Zobraziť galériu (4)
Protesty v Teheráne po poprave šítskeho duchovného (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Saudská Arábia dnes večer oznámila, že prerušuje diplomatické vzťahy s Iránom a sťahuje svoj diplomatický personál z Teheránu po vtrhnutí demonštrantov do jej veľvyslanectva v iránskej metropole. Informovali o tom svetové agentúry.

Saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr na tlačovej konferencii povedal, že pracovníkom iránskeho zastupiteľstva a súvisiacich inštitúcií v Saudskej Arábii dali 48 hodín na odchod z krajiny. Dodal, že Rijád nepripustí, aby šiitská islamská republika podkopávala bezpečnosť sunnitského kráľovstva, píše agentúra Reuters. 

Džubajr ďalej povedal, že útok v Teheráne bol v súlade s tým, čo označil za predchádzajúce iránske útoky na zahraničné ambasády v Teheráne a s iránskou politikou destabilizácie regiónu vytváraním "teroristických buniek" v Saudskej Arábii.

Iránci podpálili saudské veľvyslanectvo:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Napätie medzi oboma regionálnymi veľmocami a rivalmi sa zvýšilo po tom, ako v Saudskej Arábii popravili popredného šiitského duchovného Nimra an-Nimra. Iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí dnes vyhlásil, že saudskoarabských politikov "postihne boží trest". V noci na dnes vtrhli iránski demonštranti do saudskoarabskej ambasády v Teheráne, časť budovy podpálili a ničili tam kancelárie. 

Iránci podpálili saudské veľvyslanectvo:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Amir Abdollahian povedal, že Saudská Arábia nemôže zakrývať chybu, ktorú urobila popravením (šiitského) cirkevného predstaviteľa svojím oznámením o prerušení diplomatických vzťahov s Iránom. Citovala ho agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na iránsku agentúru Fars. Námestník uviedol, že žiaden zo saudskoarabských diplomatov nebol v jeho krajine zranený a Irán patrí k najbezpečnejším pôsobiskám pre diplomatov. 

Iránci podpálili saudské veľvyslanectvo:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Američana vyzývajú na pokojné riešenie konfliktu

Spojené štáty americké dnes reagovali na rozhodnutie Saudskej Arábie prerušiť diplomatické vzťahy s Iránom odporúčaním, aby krajiny svoj spor riešili diplomatickou cestou a výzvou adresovanou predstaviteľom krajín regiónu, aby prijali kroky na zníženie napätia.

"Sme si vedomí správ, že Saudskoarabské kráľovstvo nariadilo uzavrieť iránske diplomatické misie v kráľovstve," citovala agentúra Reuters predstaviteľa Obamovej administratívy. 

"Veríme v diplomatický angažmán, priame rozhovory zostávajú zásadné pri riešení sporov a budeme pokračovať vo vyzývaní vedúcich predstaviteľov v regióne, aby prijali kladné kroky k upokojeniu napätia." 

Saudská Arábia podnecuje napätie a ťaží zo situácie, tvrdí Irán

Saudská Arábia využila útok na svoje veľvyslanectvo v Teheráne ako zámienku na podnecovanie napätia, vyhlásilo dnes iránske ministerstvo zahraničných vecí po tom, čo Rijád prerušil diplomatické vzťahy s Teheránom.Šiitský Irán je takisto odhodlaný chrániť svoje diplomatické misie, dodalo ministerstvo.

"Irán konal v súlade so svojimi (diplomatickými) povinnosťami, ktoré mu prikazujú mať pod kontrolou vlnu emócií verejnosti, ktorá vznikla," uviedol v televízii hovorca ministerstva zahraničných vecí Hosejn Džáber Ansárí. "Saudská Arábia ťaží z tohto vlečúceho sa napätia... incident (na ambasáde) využila ako zámienku na podnecovanie napätia," povedal Ansárí a podľa agentúry AP tiež dodal: "Kráľovstvo sa snaží vyriešiť svoje domáce problémy tak, že ich prenáša a vyváža do zahraničia."

Viac o téme: TeheránNimr an-NimrÁdil Džubajr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu