Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obrovský poplach na školách v USA: V LA zavreli všetky školy, New York o hrozbe žartoval!

V Los Angeles zavreli kvôli bombovým hrozbám školy Zobraziť galériu (4)
V Los Angeles zavreli kvôli bombovým hrozbám školy (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES/NEW YORK – Školy v dvoch najľudnatejších mestách USA - New Yorku a Los Angeles - v utorok dostali e-mailom varovanie, že sa na ne chystajú rozsiahle útoky. Kým v New Yorku vyhodnotili, že ide o amatérsku poplašnú správu, v Los Angeles zavreli viac než 1000 verejných škôl.

V Los Angeles dostal e-mail o údajne pripravovanom útoku člen rady istej školy. Správa vyvolala obavy, že by sa mohol opakovať nedávny masaker v meste San Bernardino, a tak zatvorili všetky školy a približne 643.000 žiakov ostalo doma.

Komisár newyorskej polície William Bratton súhlasil so starostom a zažartoval si, že odosielateľ e-mailu zrejme priveľa sledoval televízny seriál o teroristoch Homeland (po slovensky: V mene vlasti). Predstavitelia Los Angeles však trvali na tom, že ich opatrnosť bola namieste.

"Je veľmi ľahké spätne kritizovať na základe faktov, o ktorých ten, čo rozhodoval, nemohol vôbec vedieť," uviedol na tlačovej konferencii šéf losangeleskej polície Charlie Beck. E-mail zaslaný šéfovi školstva v New Yorku varuje, že každú školu v meste prepadne autor správy a jeho 138 druhov s bombami vyrobenými z tlakového hrnca, s nervovým plynom a automatickými zbraňami.

V Los Angeles zavreli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

E-mail bol odoslaný cez anonymizér, ktorý využíva proxy server, aby zamaskoval skutočné miesto odoslania. Zdanlivo ho tak odoslali z istej IP adresy v Nemecku, uviedol pre agentúru AP nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ.

V Los Angeles zavreli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podobnú vhrážku dostal aj New York 

Šéf polície v New Yorku oznámil, že tamojší predstavitelia dostali podobnú vyhrážku, a naznačil, že zatvorenie všetkých škôl v Los Angeles bolo zrejme "prehnanou reakciou". Školský okrsok Los Angeles dostáva vyhrážky pravidelne, ale táto najnovšia bola výnimočná, vyhlásil riaditeľ Ramon Cortines. "Toto je výnimočná vyhrážka... Netýkala sa jednej školy ani dvoch či troch, týkala sa mnohých škôl," povedal na tlačovej konferencii, ktorá sa začala krátko pred znovuotvorením škôl.

V Los Angeles zavreli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Nedovolím, aby deti vstúpili do nejakej budovy, kým neviem, či je bezpečná," zdôraznil Cortines. Vyšetrovatelia v súvislosti so zatvorením škôl v Los Angeles preverovali prípadné uloženie bomby či bômb. Vyhrážka prišla e-mailom, bola zaslaná členovi školskej rady pre oblasť Los Angeles a spomínali sa v nej batohy a balíky.

Študenti "každej školy v školskom okrsku New York City budú zmasakrovaní, a to bez milosti. A nedokážete tomu zabrániť," uvádza správa, ktorú sa podarilo získať agentúre AP. Anonymný autor sa predstavil ako šikanovaný študent jednej z miestnych stredných škôl. Zároveň tvrdil, že je džihádista, avšak dopustil sa niektorých chýb - napríklad slovo Alah napísal s malým začiatočným písmenom.

Policajný komisár pre mesto New York William Bratton uviedol, že tamojší školský systém, ktorý je najväčším v USA, dnes takisto zaznamenal vyhrážku. Bola však posúdená ako "nedôveryhodná". Bratton dodal, že e-mail bol "takmer rovnaký" ako ten, ktorý dostalo Los Angeles. "Bolo to naozaj bizarné," komentoval starosta.

Vyhrážka v Los Angeles bola zrejme nemiestnym žartom 

Vyhrážka zaslaná e-mailom, ktorá dnes viedla k zatvoreniu verejných škôl v kalifornskom Los Angeles, je s najväčšou pravdepodobnosťou nemiestnym žartom. Vyhlásilo to niekoľko amerických federálnych predstaviteľov, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Univerzita v Indianapolise vydala dve varovania pred ozbrojencami 

Až dve varovania pred ozbrojencami, ktoré vydali na Purdueovej univerzite v americkom Indianapolise, v noci nadnes zrušili, informovala agentúra AP. V oznámení zverejnenom na internetovej stránke školy sa uvádza, že záležitosť má už v rukách polícia a študenti sa môžu vrátiť k svojim bežným činnostiam.

V kampuse vydali dve varovania v priebehu niekoľkých hodín. Najskôr išlo o údajného ozbrojenca, ktorého svedkovia videli bežať smerom ku kampusu. Neskôr vyšlo varovanie pred dvoma podozrivými z lúpeže, po ktorých pátrala polícia. Policajný hovorca Rafael Diaz uviedol, že ozbrojenca, ktorý olúpil istú osobu v byte poblíž kampusu sa nepodarilo chytiť. K druhej lúpeži došlo neďaleko miesta prvého činu. Polícia oznámila, že plánuje zvýšiť počet hliadok v okolí kampusu.

Osobu so zbraňou videli bežať ku kampusu univerzity v Indianapolise 

Svedkovia dnes hlásili, že viedli osobu so zbraňou, ako uteká smerom ku kampusu Purdueovej univerzity v meste Indianapolis v americkom štáte Indiana. Študentov vyzvali, aby sa ukryli. Varovanie bolo zverejnené na webovej stránke tejto školy, uviedla tlačová agentúra Reuters. Študentom aj zamestnancom univerzity na webe odporučili, aby sa v úkryte zamkli, ak je to možné, a zostali tam až do zverejnenia informácie, že poplach sa skončil.

Viac o téme: Teroristická hrozbaNew YorkLos Angeles
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu