Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Šejkovia z OPECu rozhodli, motoristi sa tešia, Rusko plače: Cena ropy ihneď padla

Ali Ibrahim Naimi minister ropného priemyslu a nerastných surovín
Ali Ibrahim Naimi minister ropného priemyslu a nerastných surovín (Zdroj: SITA)

DUBAJ - Ceny ropy dnes opäť klesli v reakcii na fakt, že v piatok sa štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nedokázali dohodnúť na znížení produkcie a súčasný vysoký objem ťažby zostal v platnosti. Naopak niektoré štáty chcú vyvážať ešte viac.

OPEC sa nedohodol na úprave produkcie po nezhodách hlavného producenta Saudskej Arábie a Iránu, ktoré spôsobili, že ropný kartel prvýkrát za desaťročia produkčné kvóty vo svojom komuniké ani nespomenul. Väčšina ministrov opustila zasadnutie OPEC bez komentára.

Iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Zanganeh ešte pred zasadnutím uviedol, že Teherán je ochotný diskutovať o akejkoľvek akcii až po dosiahnutí plnej úrovne produkcie, keď sa zrušia západné sankcie.

   "Trh s ropou očakával rozhodnutie OPEC-u a krajiny s nadmernou ponukou sú zodpovedné za dôsledky,“ povedal Bijan Zanganeh.  "Je známe, ktoré krajiny momentálne ponúkajú nadbytok, nie sú pochybnosti o tom, kto to je,“ doplnil. Pred rokom Saudská Arábia presadila, že OPEC sa rozhodol brániť svoj trhový podiel a neznížiť produkciu.

Irán už niekoľkokrát vyhlásil, že po zrušení sankcií zvýši produkciu o 1 milión barelov denne (1 barel = 159 litrov). To znamená, že nadbytok na trhu sa ešte zvýši. Aktuálne sa totiž globálne spotrebuje až o 2 milióny barelov denne menej, než sa ťaží.

 Ťažobné kvóty sú oficiálne na úrovni 30 miliónov barelov denne, v skutočnosti však kartel produkuje denne približne 31,5 milióna barelov. V dôsledku tohto stavu sa ceny ropy pohybujú na úrovni o zhruba 60 % nižšej než v júni minulého roka. Tým, že OPEC neuviedol žiadny nový limit, dal podľa analytikov najavo nečlenským krajinám kartelu ako Rusko, že pre podiel na trhu je ochotný aj naďalej akceptovať nízke ceny.

 Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla dnes do 5.14 h SEČ o 45 centov na 39,52 USD (36,25 eura) za barel. Cena ropy Brent s januárovým kontraktom sa znížila o 35 centov na 42,66 USD za barel. V obidvoch prípadoch sa tak cena ropy dostala do blízkosti tohtoročných miním.

Ceny by sa mali prejaviť aj na čerpacích staniciach na Slovensku.

Zníženie ceny ropy negatívne ovplyvnilo rubeľ

Keďže Organizácia krajín vyvážajúcich ropu neobmedzila ťažbu, ruský rubeľ voči doláru a euru v pondelok klesol o 0,6 %.

Ruský rubeľ oslabil, keďže Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa nedokázala dohodnúť na stanovení takých ťažobných kvót, ktoré by znížili globálny prebytok čierneho zlata na trhu. Ropa je pritom hlavným exportným artiklom Ruska. V pondelok do 7:20 GMT rubeľ voči doláru klesol o 0,6 % na 68,52 RUB/USD a oproti euru oslabil tiež o 0,6 % na 74,47 RUB/EUR. Cena londýnskej ropy Brent sa totiž znížila o 0,4 % na 42,8 USD za barel, čiže sa dostala do blízkosti tohtoročného minima.

   Ekonómovia nemajú jednotný názor na to, či ruská centrálna banka, ktorá bude zasadať tento týždeň v piatok, obnoví cyklus uvoľňovania menovej politiky. Časť ekonómov si myslí, že ruské úroky sa nezmenia pre cenové tlaky vyplývajúce zo zákazu časti tureckého dovozu a vzhľadom na možné zvýšenie úrokov americkým Federálnym rezervným systémom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu