Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najriskantnejšie hlasovanie Cameronovej kariéry: Zháňa hlasy pre nálety v Sýrii

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN – Britský premiér David Cameron intenzívne zháňa v parlamente podporu pre schválenie britských leteckých úderov proti Islamskému štátu (IS) na sýrskom území. Podľa ministra obrany Michaela Fallona doteraz nemá zabezpečený potrebný počet hlasov, bude však zrejme chcieť, aby sa o návrhu hlasovalo už v stredu, píšu dnes britské médiá.

Podľa denníka The Guardian pôjde zrejme o najriskantnejšej hlasovanie za jeho viac ako päť rokov v premiérskom kresle. Vedenie vládnucich konzervatívcov rozbehlo kampaň za rozšírenie úderov do Sýrie v reakcii na parížskej teroristické útoky. Cameron k podpore potrebného uznesenia vyzval poslancov vo štvrtkovom prejave. Londýn doteraz podniká nálety na islamistov len v Iraku.

Michael Fallon dnes stanici BBC povedal, že vláda doteraz nezískala v parlamente dostatočnú podporu, ale že môže ešte stále presvedčiť niektorých z opozičných labouristov, aby sa za návrh postavili. "Musíme sa tiež brániť... už teraz sme jedným z hlavných terčov (teroristov)," vyhlásil dnes Fallon, podľa ktorého prináša rozšírenie vojny s IS riziká, ale riskantnejšie je nerobiť nič.

Dôležité podľa ministra bude rozhodnutie šéfa ľavicovej strany a veľkého odporcu úderov Jeremyho Corbyna, ktorý môže poslanca zaviazať k hlasovaniu proti návrhu či im ponechať voľnú ruku, k čomu je niektorými politikmi tlačený.

Cameron na nerozhodnutých poslancov - ktorí sú ako v opozičných laviciach, tak v jeho strane - apeloval aj v sobotu počas rokovaní šéfov štátov Britského spoločenstva na Malte. "Dúfam, že až dôjde na voľbu, ľudia dajú najavo, že toto je pre Britániu tá správna vec. Je a my by sme ju mali urobiť," povedal ministerský predseda, ktorého strana má v Dolnej snemovni nijako výraznú väčšinu 16 hlasov. V Londýne v sobotu proti Cameronovmu návrhu demonštrovali stovky ľudí, podľa ktorých môžu zásahy priniesť veľké množstvo civilných obetí.
Viac o téme: SýriaDavid CameronIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu