Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Zamaskovaný muž odkazuje, že Daeš raz ovládne Britániu: Premiér Cameron však spravil toto!

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britský premiér David Cameron dnes odmietol video extrémistickej skupiny Daeš, na ktorom sa militanti vyhrážajú Británii, ako propagandistický nástroj skupiny strácajúcej kontrolu nad územiami v Sýrii a Iraku.

Video, ktoré sa objavilo na internete a ktorého autentickosť nemožno nezávisle overiť, zachytáva vraždu piatich mužov obvinených zo špionáže pre Západ. Zamaskovaný muž sa na ňom vysmieva Cameronovi a varuje, že Daeš jedného dňa ovládne Britániu. Hovorí pritom s britským prízvukom rovnako ako malý chlapec v závere nahrávky. 

"Je to zúfalý materiál od organizácie, ktorá robí tie úplne najhanebnejšie a najpríšernejšie činy, a ľudia to teraz znova vidia," povedal Cameron. "No je to organizácia, ktorá prichádza o územie, stráca vplyv... Britániu nikdy nezastrašia takýmto terorizmom, naše hodnoty sú o toľko silnejšie než ich. Môže to trvať veľmi dlho, ale budú porazení," citovala ho agentúra Reuters. 

Hovorkyňa britského premiéra uviedla, že Británia video skúma a Cameron dostáva aktuálne informácie. Nevedela povedať, či si sám nahrávku pozrel. 

"Je to pripomienkou barbarskosti Dáišu a toho, čomu svet čelí pri týchto teroristoch. Je to tiež evidentne nástroj propagandy a malo by sa k nemu takto pristupovať," povedala hovorkyňa, ktorá použila jednu z arabských skratiek pre IS. 

Na otázku, či boli zavraždení muži špiónmi, dodala, že sa nebude vyjadrovať k spravodajským záležitostiam, zdôraznila však, že nie všetka propaganda Daíšu z minulosti bola pravdivá. 

Viac o téme: LondýnDavid CameronVeľká BritániaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu