Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Ruského pilota zo zostrelenej stíhačky SU-24 oslobodilo špeciálne komando: Je v bezpečí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube)

ANKARA - Obidvaja piloti zostrelenej ruskej stíhačky sa katapultovali, aby si zachránili život. No správy zo včera hovorili o tom, že obidvoch zastrelili pri pristávaní padákom turkménski bojovníci. Dnes sa však ukázalo, že jeden z nich žije. Ruská záchranná misia sa podarila a s pilotom sa už kontaktoval ruský novinár.

S pilotom prehovoril reportér ruskej televíznej stanice RT Roman Kosarev. Muž je na sýrskej leteckej základni v Latakiji, kde majú Rusi svoju vojenskú baštu. Podľa vlastných slov sa má dobre. Počas 12-hodinovej operácie ho Rusi zachránili a previezli na základňu. "Videli sme sa na základni počas raňajok. Na pohľad vyzeral dobre. Lekári povedali, že jeho zdravotný stav je mimo ohrozenia života," povedal Kosarev.

Reportér RT Roman Kosarev
Zobraziť galériu (4)
Reportér RT Roman Kosarev  (Zdroj: YouTube)

Po pilotoch strieľali turkménski bojovníci

Pôvodne sa predpokladalo, že obidvaja piloti zahynuli pri pristávaní padákom po tom, čo sa z horiaceho lietadla katapultovali. Zastreliť už vo vzduchu ich mali turkménski bojovníci, ktorí operujú na severe Sýrie. Zajatím jedného z pilotov sa pochválili aj na sociálnej sieti.

FSA zajali ruského pilota

Ruský veľvyslanec v Paríži Alexandr Orlov dnes v interview pre rozhlasovú stanicu Europe 1 bez uvedenia zdroja povedal, že jednému z dvoch pilotov ruského stíhacieho bombardéra Su-24 zostreleného Tureckom sa podarilo katapultovať a z miesta pádu ujsť. Krátko na to sa ho ujala sýrska armáda, ktorá ho následne prepravila na ruskú základňu v Sýrii. Podľa Orlova mali druhého pilota zabiť na zemi.

Turkméni tvrdia, že zabili obidvoch pilotov

Rusko-turecké napätie na vrchole

Incident s ruským lietadlom vyvolal napätie v rusko-tureckých vzťahoch, ktoré sa prejavilo aj výzvami na bojkot tureckého tovaru v ruských obchodoch - napríklad textilu -, rušením ciest a zájazdov do tejto krajiny, ako aj varovaniami, že Turecko nie je pre Rusov bezpečným štátom.

Dvaja piloti sa katapultovali
Zobraziť galériu (4)
Dvaja piloti sa katapultovali  (Zdroj: YouTube)

Putin súčasne informoval, že Rusko využije všetky dostupné prostriedky, aby zaručilo bezpečnosť letov ruských lietadiel podieľajúcich sa na vojenských operáciách v Sýrii. Uviedol, že doterajšie opatrenia prijaté v Sýrii boli vyhodnotené ako nedostačujúce, a preto bude na ruskú vojenskú základňu v Sýrii prepravený komplex protilietadlovej obrany S-300.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že v súvislosti s utorkovým incidentom Rusko prijalo odvetné opatrenia: jedným z nich je aj vyslanie moderného systému protilietadlovej obrany S-400 na základňu v sýrskej provincii Lázikíja. Vyhlásenie ministra Šojgu o dislokácii S-400 sa objavilo krátko pred Putinovým výrokom o vyslaní systémov S-300.

V súvislosti s incidentom s ruským stíhacím bombardérom v sýrsko-tureckom pohraničí Rusko zatiaľ nesťahuje svojho veľvyslanca v Turecku, ale tureckému veľvyslancovi v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo rozhodný protest.

Viac o téme: PilotiStíhačkaRuskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu