Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hnev Putina po zostrelení bombardéra: USA sú spolupáchateľ, Turkom dali tajné informácie

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: sita/ap, haber tv)

MOSKVA - Za "absolútne neprijateľné" označil ruský prezident Vladimir Putin utorkové zostrelenie ruského bombardéra zapojeného do náletov v Sýrii tureckým letectvom. Šéf Kremľa zdôraznil, že Američania vopred dostali informácie o ruských náletoch a že Turecko je členom koalície vedenej Američanmi. "Vôbec nám nenapadlo, že môžeme dostať úder od štátu, ktorého sme považovali za spojenca," povedal Putin.

Turci zverejnili nahrávku varovania ruského bombardéra: Pilot to popiera, chce pomstiť mŕtveho kolegu

Francúzsky prezident Francois Hollande spolu so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom rokovali vo štvrtok v Moskve o koordinácii svojich leteckých útokov proti Islamskému štátu, rovnako ako aj o politickej budúcnosti Sýrie.

Podľa Hollanda sýrsky prezident Bašár Asad nesmie v budúcnosti krajiny zohrávať nijakú úlohu. Napriek tomu, že Západ pokladá Asada za jedného z hlavných agresorov v takmer päť rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojne, sýrsky prezident zostáva aj naďalej jedným z hlavných spojencov Ruska na Blízkom východe a Putin ho pokladá za prirodzeného spojenca Moskvy v boji proti terorizmu.

Francois Hollande a Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Francois Hollande a Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP)

Putin sa po rokovaní s Hollandom vyjadril aj k zostreleniu ruského vojenského lietadla tureckými vzdušnými silami v turecko-sýrskom pohraničí, pričom ho podľa agentúry Reuters označil za akt zrady zo strany štátu, ktorý Rusko považovalo za svojho priateľa.

Rusko podľa neho informovalo USA o svojich vojenských letoch vopred v súlade s nedávno uzavretou dohodou medzi Moskvou a Washingtonom, ktorej cieľom je zabrániť zrážkam medzi ich lietadlami. Ako vodca anti-IS koalície by si USA mali byť isté, že ruské vojenské lietadlá nie sú zamerané na jej členov. Dodal, že Moskva bude odteraz chrániť svoje bojové lietadlá raketami rozmiestnenými na svojej leteckej základni v Sýrii.

Putin obvinil aj Turkov zo spolupráce s radikálmi

Podľa Putina Turci obchodujú s ropou od Islamského štátu, o čom svedčia kolóny cisterien na sýrsko-tureckých hraniciach. " povedal ruský prezident a zdôraznil, že za peniaze utŕžené z predaja ropy "teroristi kupujú zbrane a muníciu a potom usporadúvajú .

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zobraziť galériu (4)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan  (Zdroj: SITA/AP)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok v Ankare zopakoval, že Turecko od IS ropu nenakupuje. Turecko sa podľa neho naopak snaží zastaviť pašovanie ropy cez sýrsko-tureckú hranicu. "Tí, ktorí nás obviňujú, že nakupujeme ropu od Daiš (arabská skratka pre IS), musí svoje tvrdenia dokázať. Ak nie, sú to ohovárači," povedal turecký prezident. Turecko je podľa neho tiež jedinou krajinou, ktorá s IS "bojuje úprimne".

Rusko na konci septembra nasadilo svoje letectvo do bojov v Sýrii, kde podporuje svojho spojenca v Damasku, prezidenta Asada. Ruský postup sa však nepáči práve Turecku.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu