Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Počet obetí požiaru v nočnom bare opäť stúpol: Rumunsko oplakáva 45 obetí

Ľudia v Rumunsku pokračujú v protestoch proti korupcii. Tragédia v nočnom klube Colektiv vyvolala vlnu demonštrácií.
Ľudia v Rumunsku pokračujú v protestoch proti korupcii. Tragédia v nočnom klube Colektiv vyvolala vlnu demonštrácií. (Zdroj: SITA)

BUKUREŠŤ - Po úmrtí ďalších štyroch vážne zranených sa počet obetí požiaru v nočnom klube v rumunskej metropole Bukurešť spred vyše týždňa zvýšil na 45 mŕtvych. S odvolaním sa na miestne nemocnice a médiá o tom dnes informovala agentúra AP.

Jednou z najnovších obetí je bubeník heavymetalovej kapely, ktorá v klube Colectiv vystupovala 30. októbra, keď vypukol požiar. Podľa ministerstva vnútra ho dnes popoludní prevážali vojenským lietadlom do Zürichu na liečbu popálenín, keď uňho nastalo kardiorespiračné zlyhanie. Lietadlo pristálo späť v Bukurešti, pokým prebiehali neúspešné snahy o jeho oživenie. Zraneniam už predtým podľahli dvaja gitaristi skupiny Goodbye to Gravity. K obetiam, o ktorých smrti dnes úrady informovali, patria aj turecký študent v Rumunsku a pracovníčka v bare nočného klubu.

V sobotu oznámili úmrtie deviatich zranených, čo bolo najviac v priebehu jedného dňa od tragického požiaru. V nemocniciach stále ostávajú desiatky ľudí s vážnymi popáleninami. Rumunsko naďalej posiela zranených do nemocníc v zahraničí. Viacero z nich odvezie v noci do Británie a Nórska lietadlo NATO, ktoré dnes večer dorazilo do Bukurešti, uviedol predstaviteľ ministerstva pre mimoriadne situácie. Podľa ministerstva zdravotníctva v uplynulých dňoch prepravili celkovo 21 zranených do Belgicka, Holandska, Rakúska, Izraela a Nemecka.

Mnohí Rumuni pripisujú vinu za smrtiaci požiar nedostatočným bezpečnostným predpisom. Premiér Victor Ponta v stredu odstúpil aj s celou vládou v reakcii na vlnu masových protestov, ktorú podnietila tragédia z 30. októbra.Demonštrácie za lepšie riadenie krajiny a skoncovanie s korupciou pokračovali dnes už šiesty deň po sebe. Rumunský prezident Klaus Iohannis sa dnes objavil na proteste niekoľko sto ľudí na Univerzitnom námestí. Prezidenta, obklopeného členmi ochranky, demonštranti vypískali, objavili sa aj výkriky "Odstúp!" Iohannis hovoril s niekoľkými protestujúcimi a po necelej polhodine odišiel. Po rezignácii vlády prezident vyzval občiansku spoločnosť v krajine na účasť na konzultáciách o novom kabinete.

Viac o téme: Rumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu