Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež František sa stretol s Fidelom Castrom a jeho rodinou

Pápež František na Kube Zobraziť galériu (4)
Pápež František na Kube (Zdroj: SITA)

WASHINGTON – Pápež František, ktorý je prvým latinskoamerickým pápežom, sa dnes na Kube stretol s bývalým kubánskym revolučným vodcom Fidelom Castrom.

Podľa hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho navštívil František 89-ročného Castra na približne 40 minút uňho doma, informovala tlačová agentúra DPA. Návšteva sa niesla "v neformálnom, veľmi priateľskom a bratskom" duchu. Boli pri tom Castrova manželka a niekoľko detí a vnúčat, uviedol Lombardi.

Pápež František s Fidelom Castrom
Zobraziť galériu (4)
Pápež František s Fidelom Castrom  (Zdroj: SITA)

František a Castro spolu hovorili o náboženstve a svetových záležitostiach, dodala agentúra Reuters. Navzájom si podarovali knihy. Pápež venoval Castrovi niekoľko svojich oficiálnych encyklík, dve knihy z duchovnej sféry a knihu a CD o jezuitovi Armandovi Llorenteovi, ktorý Castra učil na strednej škole.

Pápež František sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Castro daroval pápežovi výtlačok knihy nazvanej Fidel a náboženstvo. Ide o súbor rozhovorov brazílskeho kňaza a autora z roku 1985, ktorý prelomil tabu a hovoril o náboženstve na vtedy oficiálne ateistickej Kube. 

Pápež František a Raul Castro
Zobraziť galériu (4)
Pápež František a Raul Castro  (Zdroj: SITA)

Hovorca Vatikánu povedal, že na stretnutí sa nerobili žiadne oficiálne fotografie a Vatikán žiadne nezverejní. Castrovci sa musia rozhodnúť, či chcú zverejniť fotografie, ktoré si robili na mobilných telefónoch. Fidel Castro, starší brat Raúla Castra, viedol kubánsku vládu od roku 1959 až do svojej rezignácie zo zdravotných dôvodov, predbežnej v roku 2006 a napokon definitívnej v roku 2008.

Bezpečnostné zložky bránili disidentom vidieť pápeža 

Kubánska polícia zadržala v nedeľu dve popredné disidentky, ktoré boli počas prebiehajúcej návštevy pápeža Františka pozvané na večerné modlitby do havanskej katedrály. Informovala o tom agentúra Reuters.

Miriam Leivová a Martha Beatriz Roquová uviedli, že agenti ich zastavili ešte predtým, ako mohli vstúpiť do katedrály. Zúčastniť sa na podujatiach s pápežom im bezpečnostné zložky zabránili aj v sobotu. Obe tvrdia, že na ne dostali pozvánky od diplomatických zástupcov Vatikánu v Havane.

"Úrady mi povedali, že nemám dovolené zúčastniť sa akejkoľvek akcie týkajúcej sa pápeža Františka," povedala Leivová. Podľa disidentskej Kubánskej komisie pre ľudské práva a národné zmierenie postupovala polícia rovnakým spôsobom voči najmenej 50 disidentom. Väčšina z nich bola prepustená po niekoľkých hodinách, ale Vlastenecký zväz Kuby (UNPACU), najväčšia disidentská skupina v krajine, tvrdí, že štyria jeho aktivisti boli vo väzení aj v nedeľu večer. Pokúsili sa totiž pápežovi doručiť list, pričom jeden z nich sa dostal dosť blízko na to, aby mohol osloviť Františka v jeho papamobile, uviedol líder UNPACU José Daniel Ferrer.

Leivová a Roquová boli zrejme jedinými, ktorí dostali pozvánky k účasti na večerných modlitbách v katedrále. Hovorca Vatikánu uviedol, že niekoľko Kubáncov bolo pozvaných telefonicky v nedeľu, ale nevedel potvrdiť ich mená. Roquová bola jedinou ženou medzi 75 disidentmi uväznenými počas tzv. Čiernej jari v roku 2003. Po intervencii cirkvi ich prepustili v rokoch 2010 a 2011.

Leivová bola členkou disidentskej skupiny Dámy v bielom a píše kritické články o kubánskej vláde. Kubánska vláda považuje disidentov za provokatérov, ktorých v rámci snahy destabilizovať havanskú vládu financujú protikomunistické skupiny v USA. V auguste kubánska polícia zadržala za politické aktivity 769 disidentov, čo bol najvyšší počet za jeden mesiac v tomto roku.

Viac o téme: KubaFidel CastroPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu