Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vrah novinárov napísal list na rozlúčku: Priznanie, ktoré odhalilo motív brutálneho činu

Obťažovať ho mali aj ženy
Obťažovať ho mali aj ženy (Zdroj: Thinkstock, Twitter/wdbj7, WDBJ)

MONETA – Po tom, ako sa bývalý reportér americkej televízie WDBJ odhodlal ku krvavej pomste, napísal do redakcie televízie 23-stranový manifest, v ktorom sám seba nazval ľudským sudom pušného prachu a podrobne vysvetlil svoje choromyseľné plány a pocity.

„Volám sa Bryce Williams,“ napísal na úvod svojho listu podozrivý strelec, ktorého pravé meno by malo byť Vester Flanagan a ktorý svoj čin objasnil v liste zaslanom do televízie ABC News. Tá ho okamžite zverila do rúk polície s informáciou, že Flanagan pred vraždením niekoľkokrát telefonoval do televízie, pričom avizoval, že má pre nich zaujímavý príbeh, o ktorom by sa mal svet dozvedieť. Dve hodiny po vražde novinárov Alison Parkerovej a Adama Warda v priamom prenose z televízie WDBJ im však doručil desivé vyznanie o tom, prečo si kúpil zbraň.

Chcel rozpútať rasovú vojnu

V 23-stranovom liste sa redakcii televízie priznal, že trpel rasovou diskrimináciou, šikanovaním v práci a slovným napádaním za to, že je „čierny“ a homosexuál. Uviedol v ňom, že bolo len sudom pušného prachu, ktorý čakal na to, keď vybuchne. K činu ho vraj inšpiroval rasistický motív v streľbe v charlestonskom kostole, pri ktorej zahynulo 9 ľudí po vyčíňaní belošského mladíka. Vtedy dostal odvahu, aby si zadovážil zbraň aj on.

Maria bojovala proti mafii: Zavraždili ju v priamom prenose pre výstrahu a dali to na web!

Reportér, ktorý sa po prenasledovaní políciou sám zastrelil, si priebeh svojho vraždenia nakrútil na video do mobilného telefónu. Chcel vraj rozpútať rasovú vojnu. Zároveň vyjadril obdiv Ericovi Harrisovi a Dylan Kleboldovi, vrahom z kolumbijskej univerzity v roku 1999 a tiež Seung-Hui Choovi, ktorý v roku 2003 postrieľal 32 ľudí na Kolumbia Tech.

Alison a Adam ho nahnevali

Kontroverzný list Flanagan nazval „rozlúčkou s priateľmi a rodinou“, nakoľko aj jeho rodina na streľbu reagovala so smútkom a zdesením. Strelec zároveň v liste tvrdil, že bol počas svojej kariéry v niekoľkých amerických médiách sexuálne obťažovaný nielen „čiernymi“ mužmi, ale aj „bielymi“ ženami. Keď ho v roku 2000 prepustili z televízie WTWC kvôli znižovaniu stavov zamestnancov, zažaloval stanicu za diskrimináciu.

Podľa jeho ďalších slov ho mali vo WDBJ  nazývať „opicou“ a nadriadený tvrdil, že černosi sú príliš leniví. Zavraždenú reportérku Alison Parkerovú obvinil z toho, že ho provokovala rasistickými komentármi a kameraman Adama Ward sa mal naňho sťažovať na oddelení ľudských zdrojov, ako uviedol na sociálnej sieti.

Podivné správanie na pracovisku

Podľa bývalej spolupracovníčky Vestera Flanagana, ktorá s ním spolupracovala ešte v roku 1990, bol „dobrým chlapcom“, ktorý často žartoval s kolegami. „Keď som s ním pracovala, bol to mierny človek,“ povedala Tarcia Bush. Muž, s ktorým pracovala, bol podľa jej mienky úplne iný ako ten, ktorý vraždil.

Flanagan bol podľa jej hodnotenia veľmi ctižiadostivý a preto odišiel pracovať do televíznej stanice na Floridu. Kimberly Moore Wilmoth, ktorá s ním pracovala v kalifornskom Tallahassee, ho opísala ako samotára, ktorý sa nežartoval o sebe a nesmial sa ani na vtipoch kolegov, keď urobil chybu. Jeho nadriadený ho po čase vyhodil pre podivné správanie a časté konflikty s kolegami napriek tomu, že bol dobrým reportérom.

Vražda v priamom prenose

Viac o téme: Vražda v priamom prenoseStreľba USAVester FlanaganAlison Parker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu