Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sopka na Réunione sa prebrala k životu: Je miesto nálezu trosiek stratené?

(Zdroj: SITA, Profimedia, Linfo.re)

RÉUNION – Jedna z najaktívnejších sopiek na svete - Piton de la Fournaise na francúzskom ostrove Réunion - sa opäť prebrala k životu a začala chrliť lávu.

Časť obyvateľov ostrova v Indickom oceáne evakuovali do bezpečia už v piatok, keď sa erupcia začala, informoval britský denník Telegraph. Podľa francúzskych médií ide už o tretiu erupciu od začiatku roku 2015.

Ostrov v Indickom oceáne sa dostal do pozornosti médií v súvislosti s nálezom trosiek, ktoré vyplavilo more a ktoré by mohli pochádzať z lietadla typu Boeing malajzijskej leteckej spoločnosti. Lietadlo záhadne zmizlo v marci roku 2014. Vyše 2500 metrov vysoký vulkán leží na východe ostrova. Úrady preto neočakávajú, že by láva mohla ohroziť miesto nálezu trosiek, ktoré sa nachádza v západnej časti Réunionu, ako aj pátranie po ďalších predmetoch. 

Pred tromi mesiacmi sa na Réunione možno našlo sedadlo zo zmiznutého boeingu

Úlomky, ktoré by mohli pochádzať zo zmiznutého malajzijského lietadla Boeing 777, vyplavilo more na pobrežie francúzskeho ostrova Réunion už pred tromi mesiacmi, napísal britský denník Telegraph s odvolaním sa na obyvateľov ostrova.

Denník citoval slová Nicolasa Ferriera, ktorý pri čistení opustenej časti východného pobrežia ostrova videl časti lietadla. V máji tam pri zbieraní odpadkov našiel modré sedadlo, neskôr aj niekoľko kufrov s vecami. Fakt, že by mohlo súvisieť so zmiznutím malajzijského lietadla, si však uvedomil až po správach o objave časti krídla boeingu na ostrove. S nájdenými vecami naložil tak, ako aj v iných podobných prípadoch - spálil ich. "Je to moja práca," uviedol Ferrier, ktorý sa živí ako smetiar a zbiera odpadky aj na odľahlých a málo navštevovaných častiach pobrežia. "Zbieram smeti a pálim ich," vysvetlil. Nevylúčil, že mohol spáliť aj mnoho vecí, ktoré nejako súviseli so strateným boeingom. Dodal, že v máji si všimol aj úlomok krídla nájdený túto stredu.

Telegraph poznamenal, že Ferrierovo rozprávanie potvrdila aj iná obyvateľka ostrova menom Isabel, ktorá tvrdí, že so svojím 10-ročným synom počas spoločnej prechádzky pozdĺž pobrežia ostrova objavili dva kufre a predmet podobný krídlu lietadla. Žena si tiež uvedomila význam nálezu až po tom, ako sa objavila správa o nájdení časti vraku Boeingu 777.

Viac o téme: HaváriaTroskyRéunionBoeing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu