Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Strelecká dráma v americkom štáte: Zahynuli štyria príslušníci námornej pechoty

Štyria príslušníci americkej námornej pechoty a útočník zahynuli dnes pri streleckej dráme v meste Chattanooga v štáte Tennessee na stredovýchode USA. Zobraziť galériu (9)
Štyria príslušníci americkej námornej pechoty a útočník zahynuli dnes pri streleckej dráme v meste Chattanooga v štáte Tennessee na stredovýchode USA. (Zdroj: SITA)

CHATTANOOGA – Štyria príslušníci americkej námornej pechoty a útočník zahynuli dnes pri streleckej dráme v meste Chattanooga v štáte Tennessee na stredovýchode USA. Ozbrojenec strieľal na minimálne dvoch miestach vrátane miestneho náborového strediska americkej armády. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oficiálne miesta a médiá.

Spravodajská stanica CBS citujúc miestnu políciu informovala o smrti útočníka niekoľko hodín od prvých správ o streľbe, ktoré sa objavili asi hodinu pred poludním miestneho času. Podľa amerického predstaviteľa si incident vyžiadal päť obetí na životoch vrátane útočníka, zranenia utrpeli ďalšie tri osoby.

Svedkovia potvrdili, že bezpečnostné zložky uzavreli celú oblasť. Polícia mesta ležiaceho na rieke Tennessee prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámila, že dráma sa skončila, situáciu má pod kontrolou a detaily oznámi neskôr v priebehu dňa.

Štyria príslušníci americkej námornej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Ozbrojenec strieľal najmenej na dvoch miestach náborových centier amerického námorníctva vzdialených približne desať kilometrov od seba. Média uviedli, že ozbrojenec útočil z auta. "Prišli sme o policajta," povedal starosta mesta Chattanooga Andy Berke novinárom a incident nazval "strašnou situáciou".

Na mieste incidentu zasahuje tiež Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Obyvateľov mesta vyzvali, aby nevychádzali a ostali v budovách. Mesto s viac ako 173.000 obyvateľmi leží na juhovýchode štátu Tennessee neďaleko hraníc so štátom Georgia.

Štyria príslušníci americkej námornej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

FBI zverejnila meno strelca

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) uviedol, že akékoľvek špekulácie o motívoch činu útočníka, ktorý v meste Chattanooga v americkom štáte Tennessee zastrelil vo štvrtok štyroch príslušníkov námornej pechoty, sú nateraz predčasné. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Strelec, ktorého FBI identifikovala ako 24-ročného Mohammoda Youssufa Abdulazeeza, bol pri prestrelke s políciou smrteľne zranený.

Mohammod Youssuf Abdulazeer
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

"Hoci je zatiaľ predčasné špekulovať o motívoch strelca, túto tragédiu dôkladne vyšetríme a o nových zisteniach budeme informovať," uvádza sa vo vyhlásení FBI. Podľa výpovedí svedkov sa útočník vo štvrtok dopoludnia miestneho času priviezol na aute značky Ford Mustang kabriolet pred spoločné náborové centrum ozbrojených síl v Chattannooge, na ktoré z automatickej zbrane vypálil niekoľko desiatok rán. Pri tomto incidente nebol nikto zranený. 

O niekoľko minút neskôr sa Abdulazeez objavil v približne desať kilometrov vzdialenom centre pre zálohy námornej pechoty, kde zastrelil štyroch ľudí. Celý incident sa podľa agentúry Reuters začal vo štvrtok o 10.45 h miestneho času (16.45 h SELČ) a skončil sa o 30 minút neskôr smrťou páchateľa, ktorého zastrelila zasahujúca polícia. FBI prípad vyšetruje ako akt domáceho terorizmu.

Štyria príslušníci americkej námornej
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Komplica pravdepodobne nemal

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) dnes uviedol, že zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že do streľby v meste Chattanooga v štáte Tennessee boli okrem osamelého strelca Mohammoda Youssufa Abdulazeeza zapojené aj iné osoby. Informovala o tom dnes agentúra AP.
 
"V tejto chvíli neexistuje nijaký dôkaz, že do bol toho zapojený aj niekto iný. Samozrejme, sme len na začiatku vyšetrovania. Budeme skúmať každú možnosť vrátane tej, či do toho bol alebo nebol zapojený ešte aj niekto iný," uviedol na tlačovej besede Reinhold.
 

Pred útokom písal o islame

"Život je krátky a horký" a moslimovia by nemali zmeškať príležitosť, aby sa "podrobili Alahovi", napísal podľa monitorovacieho strediska SITE pred niekoľkými dňami na internete dvadsaťštyriročný muž. Podľa strediska SITE, ktoré monitoruje webové stránky islamských extrémistov, podozrivý strelec v pondelkovom zápisku na internetovom blogu poukázal na obeť spoločníkov moslimského proroka, ktorí "bojovali džihád v mene Alaha".
 
Ako džihád sa veľakrát označuje svätá vojna vedená k šíreniu alebo obrane islamu. Reuters nevedel pravosť zápisku nezávisle overiť. Stredisko SITE tiež uviedlo, že Abdulazeezova matka pochádzala z Jordánska a otec z Palestíny.
 
 
Denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa uviedol, že otec bol niekoľko rokov vyšetrovaný kvôli možným väzbám na zahraničnú teroristickú organizáciu a bol na sledovacej listine osôb podozrivých zo zapojenia do teroristickej činnosti. Z tohto zoznamu bol neskôr vyradený.
 
O jeho synovi vyšetrovanie žiadne informácie údajne neprinieslo. FBI neskôr uviedla, že nevie o žiadnych väzbách podozrivého na akúkoľvek teroristickú organizáciu. Priatelia a susedia podľa agentúry Reuters spomínajú na Abdulazeeza ako na vášnivého futbalového fanúšika, ktorý vraj nikdy nerobil problémy.
 
 
Spravodajská stanica CNN napísala, že Abdulazeez bol v apríli zadržaný za to, že údajne riadil pod vplyvom. Tento mesiac sa mal postaviť pred súd. Prokuratúra už vo štvrtok oznámila, že štvrtkovú streľbu vyšetruje ako "akt domáceho terorizmu". 
 
Viac o téme: Chattanooga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu