Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší teroristický útok: Masaker si vyžiadal už 37 mŕtvych, cestovky rušia zájazdy do Tuniska!

Obete teroristického útoku v Tunisku
Obete teroristického útoku v Tunisku (Zdroj: Twitter)

TUNIS - Najmenej 37 obetí na životoch si dnes vyžiadal útok na jeden z turistických hotelov na pobreží v blízkosti tuniského mesta Súsa (Souse). S odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra o tom informovala agentúra Reuters. Dnes je čierny piatok - teroristi útočili vo Francúzsku, Tunisku aj Kuvajte.

22:25 Jedna z obetí útoku v Tunisku bola Írka Lorna Cartyová, matka dvoch detí.

22:10 Hrozivá štatistika dnešných teroristických útokov:

Francúzsko - prvý atentát sa odohral v továrni pri Lyone. Vyžiadaj si jednu obeť advoch zranených. na mieste sa našla odrezaná ľudská hlava.

Kuvajt - pri atentáte na šíitsku mešitu prišlo o život 27 ľudí a najmenej 227 ďalších utrpelo zranenia.

Tunisko - najkrvavejší útok sa odohral na pláži pri hoteloch neďaleko mesta Súse. Atentátnik tam zabil 37 ľudí.

21:48 Istý mladík zas pátra po svojom otcovi a jeho partnerke. Tiež sa v inkriminovanom čase nachádzali na mieste, kde atentátnik strieľal po ľuďoch.

21:40 Zúfalý Conor Fulford prosí o pomoc v súvislosti so svojou mamou Sue Daveyovou, ktorá trávila dovolenku v Tunisku a bola ubytovaná práve v hoteli Imperial. V čase útoku vraj bola na pláži. Syn sa jej nemôže dovolať.

21:28 Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond potvrdil, že medzi obeťami masakru je najmenej päť Britov.

21:05 Britská turistka Olivia Leathleyová opísala, ako teroristický útok prebiehal. Najprv nechápala, čo sa deje. Ľudia vraj splašene pobehovali po pláži. Potom videla, ako niekoho postrelili do brucha. Panoval tam totálny chaos, všetci boli hysterickí," povedala v telefonickom rozhovore pre tlačovú agentúru PA.

20:40 Turista z Walesu a dvojnásobný otec sa stal hrdinom dnešného teroristického útoku v tuniskom hoteli. Tridsaťročný Matthew James vlastným telom chránil svoju snúbenicu Sarah Wilsonovú pred atentátnikom. Trikrát bol pri tom postrelený a prežil len tak tak.

20:35 Okrem cestovných kancelárií stornujúcich zájazdy do Tuniska sa podobne zachovali aj viaceré aerolinky, ktoré do krajiny postihnutej dnešným teroristickým útokom rušia lety.

20:10 Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil útoky, ku ktorým došlo dnes v Tunisku, v Kuvajte a vo Francúzsku, a vyzval na spravodlivé potrestanie ich páchateľov, napísala agentúra Reuters. Taktiež uviedol, že dnešné teroristické útoky len posilnili odhodlanie Organizácie Spojených národov v ich boji proti extrémizmu. "Tieto ohavné útoky neoslabia, ale naopak posilnia odhodlanie OSN pomôcť poraziť tých, ktorí sú pripravení vraždiť, ničiť a vyhladiť ľudský pokrok a kultúru," povedal hovorca OSN Farhán Hak.

Teroristické útoky v troch krajinách odsúdil aj Biely dom. "Spojené štáty čo najdôraznejšie odsudzujú dnešné teroristické útoky vo Francúzsku, Kuvajte a Tunisku. V našich myšlienkach a modlitbách sme s obeťami týchto ohavných útokov a ich blízkymi vo všetkých troch krajinách," uvádza sa vo vyhlásení.

19:43 Islamský štát sa prihlásil k zodpovednosti za najmenej jeden teroristický útok, ku ktorým dnes došlo v Tunisku, Francúzsku a Kuvajte.

19:40 Pre slovenských turistov v Tunisku, ktorí sa budú chcieť predčasne vrátiť z dovolenky domov, odletí v priebehu niekoľkých hodín vládny špeciál TU 154.

19:33 Počet obetí dnešného útoku vzrástol na 37.

19:30 Viaceré cestovné kancelárie rušia svoje zájazdy do Tuniska. Medzi slovenskými ide napríklad podľa informácií televízie Markíza o cestovku Satur.

19:04 V Tunisku v týchto dňoch dovolenkujú stovky ľudí. Ministerstvo vnútra SR nemá momentálne informácie o tom, že by medzi obeťami teroristického útoku mali byť nejakí Slováci.

19:02 Počas vyčíňania teroristu utrpelo zranenia približne štyridsať ľudí.

18:43 Útočníkom bol údajne študent pochádzajúci z mesta Kajruván, o ktorom polícia doposiaľ nemala žiadne záznamy. Podľa svedkov vyzeral ako turista, zbraň skrýval pod slnečníkom a potom začal strieľať na hotelových hostí. Z pláže prešiel bazénom do hotela Imperial a neustále pálil na všetkých okolo seba.

18:41 Podľa najnovších informácií tuniského ministerstva vnútra na tamojšie hotely útočil len jeden atentátnik, ktorého polícia zabila. Pôvodné informácie hovorili o dvoch útočníkoch, z ktorých jeden bol na mieste usmrtený a po druhom policajti pátrali.

18:25 Na pláži ležia desiatky mŕtvych tiel prikrytých plachtou. Strašný pohľad.

18:13 Dnes je čierny piatok. Na troch miestach na svete - v Tunisku, Francúzsku a v Kuvajte - sa odohrali teroristické útoky, ktoré si dokopy vyžiadali najmenej 54 obetí. Zatiaľ neexistujú žiadne dôkazy o tom, že išlo o koordinované akcie, ako sa o tom na niektorých sociálnych sieťach začalo špekulovať.

17:57 Rozzúrená žena z davu začala biť zadržaného teroristu, ktorý so svojím, teraz už mŕtvym kumpánom, vyzabíjal desiatky turistov.

17:20 Počet obetí stúpol na 28. Sú medzi nimi Nemci, Belgičania, Briti a Íri.

17:00 Jeden z teroristov sa dostal do hotela zadným vchodom a začal strieľať na hostí vo vnútri. Nerobil pri tom rozdiely medzi miestnymi obyvateľmi a turistami.

16:14 Najmenej jedno komerčné lietadlo sa otočilo a nepristálo v Tunisku. Je za tým dnešný teroristický útok. Lietadlo spoločnosti JetAirFly sa otočilo nad Stredozemným morom. Let JAF5017 sa vrátil späť do Bruselu.

16:11 Takto to vyzerá v Tunisku, v obľúbenej dovolenkovej destinácii.

16:08 Druhý útočník je už dolapený. Toto by mal byť on.

16:06 Ležíte si na pláži a vtom začne útok. Je to hrôza.

16:01 Ostatní turisti sa v obavách o svoje životy pozamykali v hotelových izbách.

15:57 Tu sa presne incident odohral.

15:54 Zastupiteľský úrad SR v Káhire, ktorý je príslušný aj pre Tunisko, zatiaľ nepotvrdil, že by medzi 27 obeťami útoku v Tunisku boli aj Slováci. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR intenzívne komunikuje so zastupiteľským úradom v Káhire, informoval riaditeľ tlačového odboru rezortu zahraničia Peter Susko. "V tejto chvíli môžem povedať, že v registračnom formulári ministerstva zahraničných vecí máme registrovaných 151 občanov, ktorí by mali byť momentálne v Tunisku, no keďže registrácia je dobrovoľná, nevylučujeme, že skutočný počet môže byť vyšší," doplnil hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Stano.

15:50 Medzi 27 obeťami útoku v Tunisku zatiaľ neevidujú Slovákov.

15:45 Dolapili druhého strelca

Medzi obeťami je najmenej jeden útočník. Podľa informácií z bezpečnostných zdrojov bol muž vyzbrojený samopalom typu Kalašnikov. Zatiaľ nie je jasné, či útočníkov bolo viac. Podľa tuniských médií sa streľba odohrala na pláži pred jedným z hotelov.

Reuters s odvolaním sa na miestny rozhlas spresnil, že ide o hotel Imperial Marhaba. Tuniské médiá incident označili za teroristický útok. "Na pláži bol masový exodus. Môj syn bol v tom čase v mori a manželka naňho kričala, aby vyšiel von. Keď pribehol k nám, povedal nám, že videl, ako do niekoho strelili," povedal Daily Mail britský turista Gary Pine.

Podľa francúzskej spravodajskej spoločnosti RTL sa prestrelka odohrala na pláži pred hotelom v letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El Kantaoui), ktorý leží severne od mesta Sús a stal sa jedným z najvýznamnejších turistických centier v Tunisku. Elizabeth O'Brien z Írska: "Bolo asi dvanásť hodín a ten chaos sa odohrával asi 500 metrov odo mňa. Utekala som aj s deťmi, ktoré boli v mori, do hotela, aby sa ukryli," povedala pre britský portál.

"Znelo to ako guľomet a neskôr sme počuli výbuch. Povedali nám, že sa to deje v hoteli vedľa nás. Polícia naháňa nejakého muža. To je všetko, čo viem," povedala Susan Rickettová.

Britská turistka Rebecca Miles prehovorila tiež, čo videla. "Povedali nám, aby sme sa vrátili do izieb, pretože sa hovorilo o bombovej hrozbe. Počula som ranu a myslela som si, že to bol hrom. Ale bolo jasné, že hrom to byť nemohol."

Najmenej 27 obetí si dnes vyžiadal útok na jeden z turistických hotelov na pobreží v blízkosti tuniského mesta Súsa (Souse). S odvolaním sa na hovorcu ministerstva vnútra o tom informovala agentúra Reuters. Medzi obeťami je najmenej jeden útočník. Podľa informácií z bezpečnostných zdrojov bol muž vyzbrojený samopalom typu Kalašnikov. Zatiaľ nie je jasné, či útočníkov bolo viac. Podľa tuniských médií sa streľba odohrala na pláži pred jedným z hotelom. Reuters s odvolaním sa na miestny rozhlas spresnil, že ide o hotel Imperial Marhaba. Tuniské médiá incident označili za teroristický útok.

Podľa francúzskej spravodajskej spoločnosti RTL sa prestrelka odohrala na pláži pred hotelom v letovisku Marsá al-Kantáwí (Port El Kantaoui), ktorý leží severne od mesta Súsa a stal sa jedným z najvýznamnejších turistických centier v Tunisku. Tunisko sa v posledných týždňoch snaží prilákať turistov po tom, ako ranu cestovnému ruchu zasadil útok z 18. marca, keď dvojica islamistov vyzbrojená samopalmi typu Kalašnikov zaútočila na vyhľadávané múzeum Bárdú (Bardo) v Tunise. O život pritom prišlo 21 turistov, prevažne z Nemecka, Poľska, Španielska a Talianska, ako aj jeden policajt.

Viac o téme: Teroristický útokTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu