Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

VIDEO Kým sa Európa trápi, ako vyrieši utečencov: Táto rodina zachránila tisíce z nich

Utečenci čakajú na záchranu lode Phoenix, ktorá patrí rodine Catrambone. Zobraziť galériu (2)
Utečenci čakajú na záchranu lode Phoenix, ktorá patrí rodine Catrambone. (Zdroj: Facebook)

VALLETTA - Témou číslo jeden sú dnes jednoznačne utečenci. Milióny Európanov sú šokujúco zhrození iba na pomyslenie, že by sa k nám nahrnuli tisíce zbedačených utečencov z Afriky či Blízkeho východu. Kým však väčšina arogantne a bezcitne ignoruje ich žiadosť o pomoc, rodina milionárov ukazuje, že sa pomáhať nielen má, ale aj musí. A robia to dokonale.

Zoznámte sa s manželmi Catrambone. Talianka Regina a Američan Christopher sa rozhodli pomôcť chudákom, ktorí utekajú z neľudských podmienok vlastných krajín. Založili preto neziskovú organizáciu pomáhajúcu utečencom (Migrant Offshore Aid Station). Od svojho vzniku v roku 2013 do nej vrazili už 8 miliónov eur a ukazujú Európe, ako sa dá utečencom pomáhať.

Šesť mesiacov z roka strávia na mori, aby hliadkovali a v prípade núdze pomohli utečencom z Afriky. "Keď vidíte niekoho ako sa topí, kdekoľvek, nemôžete sa mu obrátiť chrbtom. Títo ľudia potrebujú pomoc," tvrdí dcéra manželov Maria Luisa. "Štvorročné alebo päť ročné deti by sa mali hrať, namiesto toho riskujú svoje životy na člnoch, pretože ich rodičia sa rozhodli podstúpiť cestu do Európy alebo zahynúť."

Mesačná prevádzka MOAS stojí až 500 tisíc eur. Preto sa rozhodli, že spustia zbierku, na ktorú môžu ľudia prispievať, aby sa im podarilo investovať do nových technológií. Otec rodiny, Christopher, tvrdí, že sú jediná spoločnosť, ktorá využíva na pátranie po utečencoch drony. Pritom iba prednedávnom zachránili až 2 tisíc utečencov na mori počas dvoch mesiacov.

Ich príbeh začal v októbri v rou 2013. Vtedy sa pri talianskom ostrove Lmapedusa utopilo 400 otečencov z Afriky. Incident manželov nenechal chladnými a rozhodli sa konať. Založili organizáciu, kúpili si loď Phoenix a pustili sa do záchrany bezbranných životov. Dnes už spolupracujú s Lekármi bez hraníc a zachránili tisícky ľudských životov.

 
Saving Lives at Sea | MOAS (Migrant Offshore Aid Station)

A group of Syrian toddlers wail as rescuers lift them from a migrant boat and carry them to safety on board Phoenix, the 40-metre ship belonging to Migrant Offshore Aid Station (MOAS).This is just one of the dramatic clips featured in a new video compiling previously unseen footage from MOAS rescues on the high seas this summer. MOAS saved some 3,000 migrants during its 60-day mission around the Mediterranean Sea and is now appealing for donations and funding to continue saving lives next year.The video, which aims to encourage donations, also features interviews with some of the migrants saved who share their reasons for fleeing conflict and poverty in their countries.The Mediterranean Sea is the deadliest migrant crossing in the world and has already claimed 3,419 lives this year alone as smugglers cram hundreds of people in unseaworthy boats.MOAS, a private rescue initiative that was set up by humanitarians Christopher and Regina Catrambone, is equipped with a ship, two rescue RHIBs and two drones which help to locate migrant vessels in distress.MOAS has raised some €40,000 since it launched an appeal for funds at the end of October. Much more is needed to fund next year’s operations which cost some €400,000 per month.“Think of all the families fleeing their homes this holiday season because of war, unrest and poverty. These people do not deserve to die at sea. A donation to MOAS this Christmas could make the difference between life and death,” said Regina Catrambone, MOAS founder. Donations can be made on http://moas.eu/10/Donate. To monitor the progress of the vessel and keep up to date with the latest news, follow MOAS on twitter @moas_eu and use the hashtag #MOAS to enter discussions about migration.

Posted by MOAS on 26. február 2015

Iniciatíva MOAS pozostáva z lekárov, humanitárnych pracovníkov, námorníkov a profesionálov, ktorí zachraňujú utečencov. Prispieť môžete aj vy, a to kľudne z pohodlia vašej obývačky. Aktivity úžasnej skupiny môžete sledovať na Twitteri, Facebooku či na YouTube.

VIDEO Kým sa Európa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Viac o téme: RodinaUtečenciMaltaChristopher CatramboneRegina CatramboneMOAS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu