Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Horor na dovolenke v Egypte: Atentátnik zaútočil priamo v turistickom raji!

Samovražedný útočník mal na sebe pás s výbušninami Zobraziť galériu (2)
Samovražedný útočník mal na sebe pás s výbušninami (Zdroj: Twitter/BBC)

LUXOR - Jednu obeť a štyroch zranených si dnes vyžiadal útok samovražedného atentátnika v starovekom chrámovom komplexe Karnak v egyptskom Luxore, ktorý ročne navštevujú milióny zahraničných aj domácich turistov. Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva vnútra však pre egyptskú tlačovú agentúru MENA potvrdil, že turisti zranení neboli.

Samovražedný útočník mal na sebe pás s výbušninami. Vyhodil sa do vzduchu na malom námestí pri vchode do chrámu. Ďalší dvaja militanti sa následne dostali do prestrelky s políciou. Jeden policajt je zranený; podľa iného zdroja utrpeli zranenia dvaja policajti. Totožnosť obete zatiaľ nie je známa.

 

 

Agentúra DPA už skôr napísala s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov, že zranení sú aj niektorí predavači suvenírov, ktorí sa v čase útoku nachádzali na mieste. Za útok dosiaľ neprevzala nikto zodpovednosť, ale islamisti, ktorých cieľom je zosadenie egyptskej vlády, zabili už stovky policajtov a vojakov, zvyčajne na kontrolných stanovištiach alebo policajných staniciach. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na hovorcu ministerstva zdravotníctva, sú zranení štyria Egypťania. Bezpečnostné zdroje tvrdia, že medzi nimi sú policajti aj majitelia obchodov.

Ako uvádza Ahram.org.eg, posledný teroristický útok v Luxore, kde sídlia unikátne starovéké hrobky a chrámy, sa odohral v novembri 1997, keď islamisti na ceste do chrámu Hatšepsut zabili 62 ľudí.

Na tomto mieste atentátnik odpálil nálož
Zobraziť galériu (2)
Na tomto mieste atentátnik odpálil nálož  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: KarnakLuxor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu