Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrtiaci vírus nemá zľutovanie: Tisíce ľudí v karanténe, trinásť mŕtvych

Juhokórejské zdravotné sestry sa radšej chránia rúškami
Juhokórejské zdravotné sestry sa radšej chránia rúškami (Zdroj: SITA)

SOUL - Kórejská prezidentka Pak Kun-hje zrušila dnes návštevu Spojených štátov, aby mohla osobne dohliadnuť na riešenie situácie okolo epidémie blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS) v Južnej Kórei po tom, ako na toto ochorenie zomreli ďalší dvaja ľudia - celkovo už 13 - a počet nakazených dosiahol 108. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pak mala odcestovať na návštevu najbližšieho spojenca Soulu v nedeľu a v utorok sa stretnúť so svojím politickým kolegom Barackom Obamom. Podľa prezidentskej kancelárie však bude nasledujúci týždeň rozhodujúcim v celoštátnej snahe zlikvidovať túto epidémiu, ktorú do krajiny priviezol v máji jeden z miestnych podnikateľov z Blízkeho východu. 

Najnovšia vlna epidémie vyvolala v Kórei všeobecnú paniku; úrady zavreli preventívne 2474 škôl vrátane 22 univerzít. V karanténe je 3439 ľudí, ktorí prišli do styku s chorými pacientmi, časť z nich je v nemocnici, ale väčšina u seba doma. Ľudia v uliciach začali znova nosiť masky na tvár a počet návštevníkov kín a športových zápasov sa značne znížil.

Prvý potvrdený prípad nakazenia sa človeka ochorením MERS bol zaznamenaný v roku 2012. Vedcom sa doposiaľ nepodarilo vyvinúť úspešnú vakcínu. Spolu s novými prípadmi v Južnej Kórei tak celkový počet prípadov MERS vo svete vzrástol na 1257 a najmenej 448 z nich zomrelo. Vyplýva to z údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Viac o téme: Južná KóreaMERS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu