Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Choroba, ktorá má na svedomí stovky životov, sa šíri: Ak zmutuje, máme problém!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL – Južná Kórea dnes potvrdila päť ďalších prípadov blízkovýchodného respiračného syndrómu (MERS), takže počet infikovaných ľudí stúpol od výskytu choroby v krajine pred dvoma týždňami na 30. Dvaja ľudia na MERS zomreli, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Zatiaľ nedochádza k plynulému šíreniu a prenosu choroby z človeka na človeka, ale podľa katastrofického scenára vírus zmutuje a bude sa rýchlo šíriť - tak ako vírus, ktorý v rokoch 2002-2003 vyvolal v Číne smrtiacu epidémiu ťažkého akútneho respiračného syndrómu (SARS) a zabil po celom svete približne 800 ľudí.

MERS prvýkrát identifikovali u ľudí v roku 2012. Spôsobuje ho koronavírus z rovnakého kmeňa, ako je vírus, ktorý vyvolal spomínanú epidémiu SARS. MERS je považovaný za nebezpečnejší - úmrtnosť naň je 38 percent, ako uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Neexistuje žiadna liečba ani očkovacia látka. MERS je však menej infekčný ako SARS. Vyskytuje sa väčšinou v Saudskej Arábii, kde má od roku 2012 na svedomí viac ako 400 životov. Južná Kórea je najviac postihnutou krajinou za hranicami Blízkeho východu.

Čína hlásila minulý týždeň svoj prvý prípad MERS-u. Pacientom je Juhokórejčan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu