Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán zažil chvíle strachu: Silné zemetrasenie neďaleko jadrovej elektrárne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

TEHERÁN - Zemetrasenie s magnitúdou 4,4 zasiahlo dnes riedko obývanú oblasť Iránu, ležiacu 110 kilometrov severozápadne od mesta Búšehr, kde sa nachádza jediná iránska jadrová elektráreň. Nijaké zranenia ani materiálne škody bezprostredne po zemetrasení hlásené neboli. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa štátnej tlačovej agentúry IRNA sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo v meste Emám Hasan a prvé otrasy pôdy sa objavili približne o 04.30 h miestneho času (02.00 h SELČ). Irán leží na tektonickom zlome a takmer denne zaznamenáva slabé zemetrasenia. V roku 2003 zahynulo 26.000 ľudí pri zemetrasení s magnitúdou 6,6, ktoré zrovnalo so zemou historické mesto Bam na juhovýchode krajiny. 

Pri meste Búšehr sa nachádza jediná iránska jadrová elektráreň. Postavilo ju Rusko. Jej výstavba sa začala ešte v 70. rokoch a bola viackrát prerušená. Moskva podpísala s Teheránom multimiliardový kontrakt o jej dokončení v roku 1998; prevádzku spustili v septembri 2011. Elektráreň by mala odolať zemetraseniu s magnitúdou 8,0.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu