Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEO Európa zažila najhorší víkend: Rekordný príliv utečencov, viac ako 5 tisíc!

Utečenci čakajú na vylodenie pri ostrove Lampedusa. Zobraziť galériu (3)
Utečenci čakajú na vylodenie pri ostrove Lampedusa. (Zdroj: SITA)

RÍM/VARŠAVA - Európska agentúra Frontex, ktorá v Stredomorí koordinuje záchrannú misiu Triton, informovala, že od piatku bolo vo vodách Stredozemného mora zachránených viac ako 5000 imigrantov z Afriky a Blízkeho východu. "Ide o jednu z najväčších utečeneckých vĺn v tomto roku," uviedol Fabrice Leggeri, výkonný riaditeľ agentúry Frontex, ktorej sídlom je Varšava.

Prečítajte si aj: Demonštrácia v Bratislave: Slováci bojujú za prijatie stoviek utečencov, chceme vás!

Záchranné operácie sa začali v piatok, keď sa 25 lodí s utečencami pokúšalo vyplávať z líbyjských pobrežných vôd k pobrežiu Európy. Počas víkendu sa do operácií na záchranu prisťahovalcov zapojilo spolu 25 lodí plaviacich sa pod talianskou, maltskou, britskou a belgickou vlajkou, ktoré podporovali fínske a islandské lietadlá, spresnil Frontex. Pomáhali aj lode vojenského námorníctva a obchodné plavidlá. Imigrantov previezli do prístavov v Taliansku, informovala agentúra DPA.

Loď talianskeho námorníctva v nedeľu zároveň dopravila na Sicíliu telá 17 utečencov, ktorí pri pokuse prekonať more zahynuli. Počet zachránených utečencov zrejme ešte porastie, pretože podľa Frontexu sa v nedeľu konali ďalšie námorné operácie na pomoc približne 500 imigrantom.

Utečenci na ostrove Kos,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra Frontex tento týždeň oznámila, že vzhľadom na očakávaný nárast počtu utečencov v letnej sezóne rozšíri oblasť svojej pôsobnosti v Stredozemnom mori a zvýši počet svojich expertov, lodí i lietadiel.

Počet utečencov smerujúcich do Európy cez Stredozemné more tento rok prudko vzrástol. Tento rok zatiaľ cestu do Talianska uskutočnilo okolo 40.400 ľudí, prevádzači väčšinou vypravujú člny z Líbye, ktorou zmieta občianska vojna. Odhaduje sa, že do Talianska by tento rok mohlo zamieriť až 200.000 ľudí. Tretinu z utečencov tvoria Sýrčania, ďalšími veľkými skupinami sú Afganci a Eritrejci.

Utečenci na ostrove Kos,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Európska únia sa snaží obmedziť straty na životoch na mori a zastaviť bezprecedentné vlnu prisťahovalcov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí využívajú ponuky prevádzačov ľudí a vydávajú sa na ich vratkých lodiach na plavbu cez Stredozemné more. Tento rok takúto riskantnú cestu neprežilo už najmenej 1800 ľudí. Vlani o život prišlo okolo 3500 utečencov.

V súvislosti s tým EÚ čelí kritike, že nerobí dosť na ochranu životov ilegálnych prisťahovalcov. Lídri EÚ preto nedávno rozhodli na trojnásobnom navýšení rozpočtu na hliadkovanie v Stredomorí a pracujú na pláne vojenskej operácie proti pašerákom ľudí. Európska komisia navrhla aj nový program pre migráciu, ktorý ráta s prerozdeľovaním utečencov do jednotlivých štátov EÚ podľa stanovených kvót. V mnohých krajinách však návrh narazil na odmietnutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu